“Corona-achtig virus werd al in 2013 naar Wuhan gestuurd”

Illustratiebeeld, het Wuhan Institute of Virology.
AFP Illustratiebeeld, het Wuhan Institute of Virology.
Monsters van een virus die zeven jaar geleden naar het Wuhan Istitute of Virology werden gestuurd voor onderzoek, zouden sterk lijken op Covid-19. Dat bericht The Sunday Times op basis van een rapport over de oorsprong van de wereldwijde pandemie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wetenschappers stuurden al in 2013 monsters van uitwerpselen van vleermuizen vanuit een voormalige kopermijn in het zuidwesten van China naar het Wuhan Insitute of Virology, zo staat in The Sunday Times te lezen. Zes onderzoekers die er de ontlasting van vleermuizen onderzochten, hadden een ernstige longontsteking opgelopen. Drie van hen stierven, aldus de krant.

De meest waarschijnlijke oorzaak was een door een vleermuis overgedragen virus, zo schrijft The Sunday Times. De krant refereert aan een medicus wiens leidinggevende werkte op de intensieve zorg waar de mannen werden behandeld. Dezelfde mijn in de provincie Yunnan werd vervolgens bestudeerd door Shi Zhengli, een expert in SARS-achtige virussen aan het Wuhan Institute of Virology. 


Shi, bijgenaamd “de vleermuisvrouw” door haar expedities in grotten, zei in februari dat Covid-19 maar liefst 96,2 procent lijkt op een monster van het virus RaTG13 dat in 2013 in Yunnan werd onderzocht. The Sunday Times meldt tot slot dat RaTG13 “bijna zeker het virus is dat in de verlaten mijn werd gevonden”.

Oorsprong

De directeur van het Wuhan Institute of Virology zei in mei nog dat er geen staal van het RATG13-virus in het laboratorium was. Het was bijgevolg onmogelijk dat het virus buiten het labo verspreid werd, zo concludeerde de directeur. 

Er is geen bewijs dat het lab de bron is van de wereldwijde uitbraak die in Wuhan is begonnen. De Amerikaanse president Donald Trump beweerde in mei het tegendeel. Hij zei toen dat hij elementen had gezien die hem ervan hadden overtuigd dat het nieuwe coronavirus uit een Chinees laboratorium komt. 

De meeste experts denken dat het virus ontstaan is op een markt in Wuhan waar wilde dieren werden verkocht. Daar zou het longvirus van dier op mens zijn overgesprongen.

Lees ook:

Zo maakte China de WHO vleugellam in de coronacrisis (+)

TIJDLIJN. Hoe een ‘mysterieuze longziekte’ in 111 dagen de wereld veranderde (+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Heel wat intelligentiediensten zijn al maanden bezig om bewijsmateriaal en getuigenissen te verzamelen. Eenmaal de betrokkenheid van de communistische partij bewezen is zullen er sancties volgen tegen China.

 • Werner Dierckx

  Moet china , niet openstaan voor een deftig onderzoek. De boeken van onderzoeken op tafel leggen. En wat deden ze na 2013 met de wetenschap van het virus terwijl ze wisten dat 3 van de 6 onderzoekers stierven asn het virus.

 • Sjikke Stienstra

  Wilde aannames, geen bewijzen, "van horen zeggen" en tot slot: "Corona" is een verzamelnaam van virussen..als een bepaald virus er voor "96,2% op lijkt", maakt dat het nog niet hetzelfde virus. De chimpansee is genetisch ook bijna een mens.

 • tyl sachs

  Hoe komt het dat covid 19 zo snel verspreidt en zo snel indringt in menselijke cel en zich er verspreidt. In geen enkele natuurlijke mutatie tot nu is dit ooit gebeurd. Geen enkele viro- of andere loog heeft daarover iets publiekelijk gezegd.

 • Bernd Vaes

  Dat het virus uit China komt, dat staat buiten kijf. Dat het virus van vleermuizen afkomstig is, is hoogst waarschijnlijk. Maar dat het virus uit dat la in Wuhan ontsnapt is, dat is niet meer dan een thesis.