Code van meest mysterieuze manuscript ter wereld gekraakt?

Het Voynich Manuscript werd jarenlang bestudeerd. Nu beweert een academicus aan de University of Bristol dat hij de code ontcijferde.
afp Het Voynich Manuscript werd jarenlang bestudeerd. Nu beweert een academicus aan de University of Bristol dat hij de code ontcijferde.
Het Voynich Manuscript - vernoemd naar de Poolse boekhandelaar die het in 1912 ontdekte, Wilfred Voynich – was tot zover een waar mysterie. Niemand kon de 500 jaar oude tekst ontcijferen. Maar nu zou een academicus aan de University of Bristol geslaagd zijn in het ontcijferen van de tekst.

Het Voynich Manuscript is een bundel van 240 pagina’s, gevuld met een handgeschreven tekst, tekeningen van onbekende planten en ingewikkelde symbolen. De tekst is zo’n 500 jaar oud - dat staat vast - maar wat erin staat, wist niemand. Wilfred Voynich deed zelf een dappere poging nadat hij de tekst vond, maar faalde in zijn opzet.


Nadat Voynich stierf, namen cryptologen, taalwetenschappers, astronomen en uiteindelijk zelfs artificiële intelligentie het van hem over. Tevergeefs.

Maar twee weken nadat Gerard Cheshire, een academicus aan de University of Bristol, de tekst onder handen nam, zou hij hem ontcijferd hebben: het resultaat van lateraal denken (opnieuw ordenen van bestaande informatie) en wat vindingrijkheid. Hij omschrijft de code in het vaktijdschrift Roman Studies. 

Een volgende stap is het vertalen van de tekst.

(Lees verder onder de foto)

Een pagina uit het Voynich Manuscript
Twitter Een pagina uit het Voynich Manuscript

Proto-Romaans

Volgens Cheshire gaat het overigens om een “uitgestorven taal” waarbij het alfabet een combinatie is van onbekende en bekende symbolen. Het zou gaan om een Proto-Romaanse taal, dat is een voorouderlijke taal van de hedendaagse Romaanse talen waaronder het Frans, Spaans en Portugees. Bovendien zaten er ook enkele Latijnse elementen in de tekst.

Een pagina uit het Voynich Manuscript
afp Een pagina uit het Voynich Manuscript
Een pagina uit het Voynich Manuscript
Beinecke Manuscript Gallery Een pagina uit het Voynich Manuscript7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Ooit is een taal uitgestorven. En dan kan het best zijn dat er enkele jaren daarvoor nog iemand was die de taal nog kende, Hendrik Bergen. Uitgestorven kan ook in een recent verleden liggen.

 • Peter Bonacasa

  Een bewezen vervalsing, deze uitleg houdt totaal geen steek en zal niks oplossen.

 • Hendrik Bergen

  Als de taal "uitgestorven" is en een voorloper van proto romaans is, wie wist dat slechts 500 jaar geleden nog steeds te gebruiken? Gecopieerd van een veel ouder document dat nog niet gevonden is? Het lijkt niet te kloppen, maar ik hoop dat men het kan vertalen. Mooi boek!

 • Ruud Kroon

  Zo zie je maar, er is geen betere computer dan het menselijke brein, Artificial intelligence is maar een rekenmachine zonder intuitie en ware intelligentie, dood en zonder hart en ziel..

 • Jan Moerentorf

  goeie poging, maar het Voynich manuscript is een vroege vervalsing. helaas...