"Belgische" satelliet Proba-2 ontdekt "gaten" in de corona van de zon

Taken on september 14, 1999. Prominences are clouds of relatively cool dense plasma suspended in the sun's thin corona.
Getty Images Taken on september 14, 1999. Prominences are clouds of relatively cool dense plasma suspended in the sun's thin corona.
De Proba-2 heeft gisteren "gaten" ontdekt in de corona van de zon. Dat heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA, voor wie het Kruibeekse bedrijf QinetiQ Space de satelliet heeft gebouwd, gemeld.

De corona is de cirkel van hete atmosfeer van miljoenen kilometers breed rondom de zon en is enkel zichtbaar tijdens een zonsverduistering. Het was het SWAP-instrument op de Proba-2 dat de zwarte gebieden in de corona van onze ster opmerkte. Het zijn gebieden van open magnetische velden die geladen deeltjes uitspuwen die als zonnewind aan hoge snelheid door de ruimte reizen.

Wanneer die zonnewind onze planeet zou bereiken, kan die een impact hebben op het functioneren van satellieten.

Het mooie eraan is volgens ESA dat dit voorspelbare gebeurtenissen zijn. Wij kunnen die gaten in de schijf van de zon dus zien vooraleer de zonnewind ons bereikt.

SWAP is een camera van de Universiteit van Luik en de Koninklijke Sterrenwacht (KSB). Het satellietvolgstation in Redu ontvangt de data die dan voor verwerking naar de KSB in Ukkel verhuizen.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Guy De Smet

    @ Lilly Daems: De Proba-2 draait rond de aarde op een hoogte van gemiddeld 725Km.

  • Sven Kerstens

    Weer enkele miljoenen belastingsgeld weg aan nutteloos onderzoek. Wedden dat later zal blijken dat het niet klopt?

  • Lilly Daems

    Lees goed ! Wanneer die zonnewind onze planeet zou bereiken, kan die een impact hebben op het functioneren van satellieten. En dan --Wij kunnen die gaten in de schijf van de zon dus zien vooraleer de zonnewind ons bereikt. De satelliet Proba-2 is een SATTELLIET en ligt dichter bij de zon dan onze aarde . Zo dus is deze al héél snel buiten dienst . Misschien zelfs voordat wij die info krijgen !