Wereldprimeur voor ULB: vrouw baart kind na eierstoktransplantatie

Een Congolees-Belgische vrouw heeft een gezond kind ter wereld gebracht met getransplanteerd eierstokweefsel. Het is voor het eerst dat een vrouw een kind krijgt na het 'terugzetten' van eierstokweefsel van voor de pubertijd. Het gaat om een wereldprimeur voor de ULB, uitgevoerd in het Erasmuziekenhuis. Het proces staat beschreven in het gespecialiseerde magazine Human Reproduction.

Toen de vrouw 13 jaar oud was, moest ze met chemotherapie en veel medicijnen worden behandeld voor sikkelcelziekte, een ziekte waarbij rode bloedcellen minder zuurstof kunnen vervoeren. Belgische artsen besloten eierstokweefsel uit haar lichaam te verwijderen en in te vriezen, zodat ze later misschien toch nog kinderen zou kunnen krijgen.

Tien jaar later werd het weefsel weer teruggezet, waarna de vrouw zelf weer eitjes begon te produceren. Ruim twee jaar later raakte de vrouw zwanger. Afgelopen november kwam haar zoontje gezond ter wereld. "Het was een fantastisch moment", aldus gynaecoloog Isabelle Demeestere van het Erasmus ziekenhuis in Brussel.

Behalve de kersverse moeder zijn vooral wetenschappers blij met de geboorte. Jonge meisjes met een ernstige ziekte als kanker kunnen daardoor ook een transplantatie krijgen. Ook die ziektevorm wordt vaak met chemotherapie behandeld. Sommige vrouwen kunnen daarna geen kinderen meer krijgen.