Wereldprimeur: Joos (9) kan arm weer gebruiken dankzij 3D-printer

photo_news
Experts gaven Joos Van Dyck (9) weinig hoop: zijn scheefgegroeide arm, een resultaat van een zware breuk, zou nooit meer beter worden. Tot 3D-printing het tegendeel bewees: dankzij een nieuwe, op maat van de patiënt gemaakte technologie van het Leuvense bedrijf Materialise herwon Joos de volledige functionaliteit van zijn arm.

Door een ongelukje op de speelplaats liep de kleine Joos uit Brasschaat drie jaar geleden een complexe dubbele onderarmbreuk op. "Die breuk is heel slecht geheeld, waardoor Joos met een scheve, slappe arm bleef rondlopen", vertelt mama Kathleen Verlinden. "We merkten dat hij zijn arm tijdens het spelen amper gebruikte, en hij kloeg ook dat hij geen gevoel meer had in zijn vingertoppen."

De huisarts, kinesist en kinderarts hadden allen dezelfde slechte boodschap voor de ouders van Joos: "Er was weinig aan te doen, we konden enkel hopen dat zijn toestand mettertijd wat zou verbeteren", zegt Kathleen. "Maar daar konden wij ons niet bij neerleggen. We maakten ons vooral zorgen over Joos zijn toekomst: door zijn handicap waren bepaalde studies en beroepen meteen uitgesloten."

De zoektocht eindigde bij het AZ Sint-Monica in Deurne, waar orthopedisch chirurg Frederic Verstreken zich specialiseert in het gebruik van 3D-planningstechnieken, patiënt-specifieke instrumentatie en op maat gemaakte, 3D geprinte plaatjes om de scheefgegroeide botten terug recht te laten groeien.

Sterker nog: de specifieke behandeling van Joos is zelfs een wereldprimeur.

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

PHOTO NEWS
Dankzij geprinte 3D-mallen en een eveneens geprint verbindingsplaatje weet de chirurg perfect hoe hij dat laatste op de gescheurde botten van de patiënt moet aanbrengen.
kos Dankzij geprinte 3D-mallen en een eveneens geprint verbindingsplaatje weet de chirurg perfect hoe hij dat laatste op de gescheurde botten van de patiënt moet aanbrengen.
photo_newsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.