Werd Mars miljarden jaren geleden getroffen door 120 meter hoge tsunami's?

Een recent NASA-beeld van Mars.
AP Een recent NASA-beeld van Mars.
De planeet Mars is miljarden jaren geleden mogelijk getroffen door twee enorme tsunami's. De golven zouden 120 meter hoog zijn geweest en honderden kilometers landinwaarts zijn gekomen. De muur van water zou zijn veroorzaakt door de inslag van zogenoemde meteoroïden, die tientallen kilometers grote kraters achterlieten.

Mogelijke sporen van de twee mega-tsunami's zijn gevonden op een vlakte op het noordelijk halfrond van Mars. En misschien zijn er nog wel meer tsunami's geweest. Mars heeft lang geleden stromend water op zijn oppervlak gehad. Wetenschappers hebben daar in de afgelopen jaren steeds meer bewijs voor gevonden.

De eerste inslag zou keien het land op hebben geslingerd. Toen de golven zich terugtrokken richting de zee, zou het water kanalen hebben gevormd. In de tijd erna bleek de kustlijn veranderd en werd het klimaat aanzienlijk koeler. Miljoenen jaren later, bij de tweede impact, zou vooral ijs zijn verplaatst. Het pekel daarin is mogelijk nog terug te vinden in het oppervlak van de planeet. Het pekelwater kan misschien ook duidelijk maken of er ooit leven mogelijk is geweest op Mars.

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature Scientific Reports.