Zweten en puffen: officieel warmste dag van het jaar én warmste 1 juli sinds 1901

Het is vandaag officieel de warmste dag van het jaar. 'Oh echt?', denkt u waarschijnlijk sarcastisch terwijl u al puffend en zwetend dit artikel leest. Echt. Weerman Frank Deboosere bevestigt wat we allemaal al vermoedden. Hij tweette dat in Ukkel officieel de eerste hittepiek van dit jaar is bereikt. Maar dat is nog niet alles, want weerman David Dehenauw liet op zijn beurt via Twitter weten dat het de warmste eerste juli is sinds 1901. Hallo hittegolf!

Het is dus niet alleen voorlopig de warmste dag van het jaar, het is sinds 1901 ook nog nooit zo warm geweest op 1 juli. In 1952 was het 'slechts' 33,8 graden en dat record is vandaag verpulverd. (Nvdr.: Ook in de 19e eeuw werden er al metingen gedaan, maar die metingen zijn niet allemaal even betrouwbaar. Daarom wordt 1901 als startpunt genomen.)  

Het hitterecord is echter geen lang leven beschoren, want voor de volgende dagen worden nog hetere temperaturen voorspeld.

Morgen wordt het opnieuw een bloedhete dag, met op sommige plaatsen kans op een regen- of onweersbui. Ook vrijdag blijft het zwoel en warm, maar zaterdag trekt de zon pas echt alle registers open. Die dag zouden we op sommige plaatsen maar liefst 40 graden kunnen halen. Ook de nachten blijven de volgende dagen trouwens erg warm. Gisteren was het bijvoorbeeld tot middernacht nog boven 20 graden.

De hashtag '#waterdrinken' die weerman Deboosere bij zijn tweet plaatste (en op televisie in praktijk omzette) is dus een raad om ter harte te nemen.

Ook elders in Europa is het ontzettend warm en dan gaan sommige weermannen al eens raar doen... Benieuwd of we zulke fratsen ook van Frank Deboosere en David Dehenauw mogen verwachten.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels