Zware tyfoon maakt al 61 doden in Vietnam

afp
De in Vietnam razende taifoen Damrey heeft tot dusver aan 61 mensen het leven gekost. Nog eens 28 anderen worden na de doortocht van de tropische storm maandag als vermist beschouwd, aldus de autoriteiten. Ze spraken van een van de zwaarste stormen van de afgelopen jaren.

 De zuidelijke kustprovincie Khanh Hoa werd bijzonder zwaar getroffen. Alleen al daar werden 23 doden gemeld, deelde de nationale rampenbestrijdingsdienst mee. Voor de komende dagen worden bijkomende zware neerslag en overstromingen verwacht. Damrey zelf zal volgens meteorologen afgezwakt naar Cambodja verder trekken.

De storm kan de komst van de staats- en regeringsleiders, onder hen ook de Amerikaanse president Donald Trump, naar de APEC-top in het Zuid-Vietnamese Da Nang beïnvloeden. Van 8 tot 10 november komen in de kuststad de leiders van de Aziatische landen en de landen rond de Stille Oceaan samen. Het kan er tot overstromingen en grondverschuivingen komen, waarschuwden de autoriteiten maandag.

De taifoen was zaterdag met windsnelheden tot 135 kilometer per uur in Vietnam aan land gegaan. De voorbije dagen viel er op veel plaatsen zware neerslag, vele stadscentra staan onder water, ook dat van de oude keizerlijke hoofdstad Hué. In de Centraal-Vietnamese stad Hoi An, zo'n 130 kilometer bezuiden Hué, zaten zaterdag volgens de autoriteiten duizenden toeristen vast. Ze druipen slechts langzaam af. 

De taifoen is volgens Amerikaanse meteorologen de zwaarste in Vietnam sinds 2011. De autoriteiten waarschuwen voor mogelijke barsten in stuwdammen, omdat de stuwmeren door de grote hoeveelheid neerslag tot aan de rand gevuld zijn. De storm verwoestte 83.000 woningen en 35.000 hectare aan teeltgronden. De regering zette meer dan 15.000 soldaten in om bij de reddingswerken te helpen. Meer dan 40.000 mensen werden tot dusver in veiligheid gebracht.

afp
afp
afp