Zwaarste aardbeving in 100 jaar treft Mexico: minstens 65 doden

Twitter
Het zuiden van Mexico is getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.2. Volgens president Enrique Peña Nieto gaat het om de zwaarste aardbeving in een eeuw. De beving heeft al zeker 65 mensenlevens geëist, melden de Mexicaanse autoriteiten. Er zijn ook meer dan tweehonderd gewonden. Er werd een tsunamiwaarschuwing afgekondigd voor de kust van de deelstaat Chiapas in het zuiden van het land, waar golven van een meter hoog aan de kust aanspoelden.

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieta heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De regering maakte het nieuws gisteren bekend op Twitter. Daarnaast publiceerde ze ook een lijst van hulpgoederen die burgers kunnen bezorgen aan het Rode Kruis. 

Volgens de president is deze aardbeving de zwaarste in bijna een eeuw. Hij riep de bevolking waakzaam te blijven voor eventuele naschokken.Het seismologisch instituut telde er reeds ongeveer 185, waarvan de krachtigste een magnitude 6,1 had.

De autoriteiten in de zuidelijke deelstaat Oaxaca maakten bekend dat er zeker 45 mensen om het leven zijn gekomen, 36 daarvan in de plaats Juchitán die niet ver van de Stille Oceaan ligt.

Daar stortten onder meer het gemeentehuis, een hotel, huizen, een bar en andere gebouwen in. Burgemeester Gloria Sanchez sprak over "het meest verschrikkelijke moment'' in de geschiedenis van de plaats. Geschokte inwoners namen vrijdag de schade op. "Kijk wat het deed met mijn huis", zei een huilende vrouw naast de restanten van haar woning. "Het was angstaanjagend. Het viel gewoon om".

Een andere vrouw waakte met een kennis naast een lichaam. "We gingen een grafkist kopen", vertelde ze. "Maar die waren op. Er zijn zoveel lichamen".

Ook op andere plaatsen vielen veel slachtoffers. In de naburige deelstaat Chiapas, die ook aan die zee ligt, zijn inmiddels twaalf doden geteld en in de deelstaat Tabasco vier.

Het epicentrum van de beving lag bijna 100 kilometer uit de kust van Chiapas in de Golf van Tehuantepec. Een geluk bij een ongeluk was de grote diepte van het epicentrum, dat volgens het Amerikaanse instituut USGS bijna 70 kilometer onder de zeebodem lag. Dat maakte de beving, die een kracht had van 8,1, minder verwoestend.

Mexico-Stad
In de 800 kilometer verder gelegen hoofdstad Mexico-Stad veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade. In de regio van de hoofdstad verloren in 1985 duizenden mensen het leven en was er enorme schade door een zware aardbeving met een kracht van 8.0 voor de westkust met een epicentrum 20 kilometer onder de zeebodem.

We gingen een grafkist kopen. Maar die waren op. Er zijn zoveel lichamen

ap
Infografieken Nederland
ap
afp
ap

Paus

Op bezoek in Colombia heeft paus Franciscus opgeroepen te bidden voor zij die lijden onder de aardbeving en voor de slachtoffers van de orkaan Irma in het Caraïbische gebied."Het was behoorlijk heftig", getuigt Edwin Timmer in Mexico-Stad aan de VRT. "We hebben hier een speciaal aardbevingalarm, dat maakt dat je 30 seconden tot 1 minuut hebt om je in veiligheid te brengen voor de beving effectief gebeurt. Het was dit keer een heen en weer gaande, horizontale beweging. Mensen schrokken wel, maar er was geen echte paniek. De Mexicanen zijn het gewoon dat de aarde af en toe beeft. Ik hoorde wel dat er een aantal gebouwen op instorten staan in het oude deel van de stad."

Ook in buurland Guatemala wordt voor schade gevreesd. President Jimmy Morales zei dat er een evaluatie wordt gemaakt. Volgens de autoriteiten had de aardbeving in Guatemala een magnitude van 7,7.

De Nederlandse koningin Máxima heeft geen hinder ondervonden van de aardbeving in Mexico. Ze verblijft in het land voor haar werk voor de Verenigde Naties. "Ze is ongedeerd en keert vandaag volgens planning terug naar huis", laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Princesa Luki on Twitter

Vergazo, Chiapas sí se deshizo

Óscar Reyes Vera on Twitter

@DeniseMaerker imágenes que envían de Chiapas

afp

Presente Diario on Twitter

Hotel de Matías Romero, colapsado ;reportan casas dañadas por temblor de 8.4, epicentro en Chiapas. ALERTA DE SUNAMI. PRECAUCIÓN

Luis Javier Salazar on Twitter

Asi quedó el #MUSAC de #SCLC Chiapas
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mart Ekoo

  Geen enkele natuurramp is te wijten aan de mens, enkel de magnitude. Door de opwarming zijn orkanen zwaarder, door zwakke constructies zijn er meer doden, door te gaan wonen rond een vulkaan of in een lawinegebied. Men moet ook niet alles op de mens schuiven...

 • Noël Abbeel

  Nog meer waterstofbommen daardoor meer trillingen door de aarde....

 • Geert Theunynck

  De mensen moeten dringend ophouden met rommelen in onze aardkorst!

 • Werner Ansoms

  Dit is ook natuurgeweld. Of is dit weer onze fout ?

 • philippe decock

  Gevolg van ondergrondse kernproef van KKorea !