Zwaar onweer trekt spoor van vernieling in Vlaanderen

Een heel kort maar fel onweer is van west naar oost over ons land getrokken, met heel wat afgewaaide dakpannen en ontwortelde bomen tot gevolg. Sint-Lievens-Houtem kreeg zelfs met een kleine windhoos af te rekenen: minstens tien huizen raakten daarbij beschadigd. Ook in Affligem, Opbrakel en Lede zou er sprake zijn geweest van een windhoos. Het treinverkeer is zwaar verstoord door omgevallen bomen en infrastructuurschade. In Aarschot zitten zo'n 500 treinreizigers al urenlang vast door een omgevallen boom. Ook het stadion van voetbalclub KV Mechelen liep schade op. Weerman David Dehenauw meldt dat er voor vandaag sterke windstoten waren voorspeld, maar niet in combinatie met onweer.

Het onweer hield rond 16.30 uur plaatselijk zeer lelijk huis in het Vlaams-Brabantse Affligem. De brandweer kreeg een hele resem oproepen uit omgeving van de Daalstraat, de Maaimeersstraat en de Kaaistraat. Daar zijn van verschillende daken heel wat dakpannen weggewaaid. De hevige wind heeft ook een muur doen omvallen en een aantal reclamepanelen losgerukt. De brandweer benadrukt dat er enkel materiële schade is. Er vielen geen gewonden.

In Kessel-Lo raakte een persoon lichtgewond. Het gaat om de bewoner van een huis dat gedeeltelijk is ingestort. De man kreeg een balk over zich heen maar zijn verwondingen vielen nog mee, aldus de Leuvense brandweer, die de woning heeft gestut. Diezelfde Leuvense brandweer heeft het al de hele avond druk met oproepen voor omgewaaide bomen, afgerukte takken en andere lichte stormschade.

Ook de brandweer van Overijse moest herhaaldelijk uitrukken voor bomen die door de felle wind omgewaaid waren. Eén exemplaar viel op een woning en boorde zich op twee plaatsen door het dak. Eén van de muren van de woning is door de klap ook gebarsten maar gewonden vielen er niet.

In Kraainem had de brandweer van Zaventem dan weer een tweetal uur nodig om een boom te verwijderen die de drukke Mechelsesteenweg versperde. Her en der in de Brusselse rand en in Brussel zelf was er sprake van wateroverlast.

Vooral in en rond Mechelen heeft het stormweer op korte tijd voor heel wat materiële ravage gezorgd. Volgens burgemeester Bart Somers is van vier woningen het dak afgewaaid en blies de wind een groot gat in het dak van een filiaal van supermarktketen Delhaize. Ook de daken van vestigingen van Bio-Planet en Tom&Co zijn getroffen. Op het kerkhof zijn verschillende grafstenen vernield en ook heel wat wagens liepen schade op.

Ook het stadion van voetbalclub KV Mechelen liep schade op en er is sprake van verschillende uitgerukte bomen. Volgens voorzitter Johan Timmermans is een ware "ravage" aangericht aan het stadion. "Het dak van de business-seats en het dak van de staanplaatsen liggen op de straat. De brandweer wacht voorlopig met opruimen omdat er nog te veel losse stukken liggen", aldus Timmermans. KV Mechelen speelt zijn eerstvolgende thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht op zondag 19 januari.

Burgemeester Somers liet via Twitter ook weten dat een boom terechtkwam op een kinderdagverblijf. Er vielen gelukkig geen gewonden.

Bij de Mechelse hulpdiensten liepen al zo'n 200 oproepen binnen over stormschade. Burgemeester Somers roept zijn inwoners op om zeker niet zelf op hun dak te kruipen om schade te proberen herstellen. "Het gaat niet meer regenen vanavond en we gaan sowieso nog bij iedereen langs, we krijgen daarvoor de hulp van de Civiele Bescherming", zegt hij. "Wie schade heeft opgelopen, neemt daar overigens best foto's van."

De bewoners van de huizen waar het dak afvloog worden opgevangen in een stadsmagazijn, waar alle voorzieningen voorhanden zijn om comfortabel de nacht door te brengen.

De gemeentelijke fase van het rampenplan is intussen opgeheven. Nachtelijke opvang van de stad voor de inwoners van wie het dak van hun woning is weggeblazen, blijkt uiteindelijk niet nodig. Het kerkhof aan de Ziekenliedenstraat blijft morgen wel gesloten en alle stedelijke gebouwen zullen nog een controle op schade ondergaan.

Elders in de provincie Antwerpen sloeg de storm minder hard toe. De brandweer van Antwerpen kreeg enkele tientallen oproepen, maar daar waren geen spectaculaire incidenten bij. Op de E19 aan de Craeybeckxtunnel moest wel een boom worden verwijderd die deels op de rijweg terechtgekomen was. Ook sloeg het schip Ladybug in Antwerpen op drift.

De storm heeft ook in de regio Geel lelijk huisgehouden. De brandweer kreeg er zowat honderd oproepen, onder meer voor uitgerukte bomen, losgekomen dakpannen en elektriciteitsdraden. Niemand heeft opvang nodig, maar de schade is her en der wel aanzienlijk. "Bij een Freinetschool is nagenoeg het hele dak weggeblazen", zegt Koen Bollen van de Geelse brandweer. "Gelukkig vielen er nergens gewonden en heeft niemand vannacht opvang nodig."

Ook in Westerlo was er heel wat schade. Het dak van een woning belandde daar zelfs in de tuin van de buren.

In de regio rond Kortrijk kwamen oproepen binnen voor stormschade en wateroverlast. Ook Gent, Denderleeuw, Erembodegem, Meerbeke en Aarschot ontsnapten niet aan de ellende.

(Lees hieronder verder)

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het onweer zorgt ook voor ellende op het spoor. Vooral de regio's Leuven en Mechelen zijn getroffen. Bijna alle lijnen die over centraal-België moeten, kampen met vertragingen. Spoorwegbeheerder Infrabel waarschuwt dat de ellende nog een tijd zal duren. Op verschillende sporen liggen omgevallen bomen en in het station van Leuven sloeg de bliksem in.

"Tussen Aarschot en Diest, Mechelen en Leuven, en Mechelen en Dendermonde zullen de rest van de avond geen treinen rijden. Daar worden bussen ingelegd", zegt Johan Vermant van Infrabel. "Morgenochtend zal alle treinverkeer weer normaal kunnen verlopen."

Verbinding Brussel en Hasselt
Ter hoogte van Aarschot - op de treinverbinding tussen Brussel en Hasselt - staan al urenlang drie treinen geblokkeerd. Circa 500 treinreizigers zitten daardoor vast. Een omgevallen boom vernielde de bovenleiding van het spoor en raakte een van de treinen door de voorruit. Slachtoffers zijn er niet maar omdat de treinreizigers al uren vastzitten heeft de burgemeester van Aarschot rond 20 uur het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Volgens Infabel is de evacuatie niet gemakkelijk omdat de bovenleiding is losgekomen. Het is nog onbekend wanneer de passagiers geëvacueerd kunnen worden. Volgens Infrabel zal dat "zo snel mogelijk" gebeuren.

(Lees hieronder verder)

BELGA

Weerman David Dehenauw meldt dat er voor vandaag sterke windstoten tot negentig kilometer per uur waren voorspeld, maar niet in combinatie met onweer.

"De sterke rukwinden die zich manifesteerden onder de vorm van valwinden of windhozen, worden bevorderd door het meest actieve deel van de straalstroom die boven ons land ligt én door de grote windschering (de snel toenemende windsnelheid in de onderste kilometers van de atmosfeer)", aldus Dehenauw. "Daarnaast veroorzaken sterke temperatuursverschillen tussen de onderste en hogere lagen van de atmosfeer sterke buien en onweer."

Straalstroom en windschering
De straalstroom en windschering werken als een soort stofzuiger en zorgen voor sterke stijgstromen vanaf het aardoppervlak, die hagelvorming en zware windstoten mogelijk maken, legt de weerman nog uit. Tot 18 uur werden in de stations van Melle (Oost-Vlaanderen) en Florennes (Namen) rukwinden van 97 kilometer per uur gemeten, besluit Dehenauw. "Plaatselijk kan dat meer zijn, maar er wordt niet in elke gemeente gemeten."