Ga naar de mobiele website
^ Top

Zuiden van Mexico geraakt door krachtige aardbeving

ap
Het zuiden van Mexico is getroffen door een zware aardbeving. Die had een kracht van 7,6. Het epicentrum lag in de buurt van de stad Acapulco, op een diepte van ongeveer vijftien kilometer. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse geologische dienst USGS. De Mexicaanse president Felipe Calderon heeft gezegd dat er nog niet meteen "grote" schade is gerapporteerd. Wel raakten er zeven personen gewond.

De grond begon rond het middaguur (lokale tijd) gedurende enkele minuten te trillen. Een Nederlandse getuige laat weten dat elektriciteitskabels zijn geknapt. Mensen renden in paniek de straat op.

Ring van Vuur
Mexico ligt aan de Ring van Vuur, een gebied rond de Grote Oceaan waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen. 7,6 wordt tot de zware aardbevingen gerekend. Het epicentrum lag in de zuidelijke staat Guerrero. Daar zijn ongeveer vijfhonderd huizen beschadigd. "Godzijdank is niemand om het leven gekomen'', zei gouverneur Angel Aguirre. In de aangrenzende staat Oaxaca zijn scheuren ontstaan in schoolgebouwen en zijn ruiten gebarsten.

President Felipe Calderon liet via Twitter weten dat er geen sprake was van aanzienlijke schade. Er zou alleen sprake zijn van gebroken ruiten en andere kleine beschadigingen. Hij zei ook dat het gezondheidssysteem en de energievoorziening werken. Aan enkele storingen wordt nog gewerkt. De burgemeester van Mexico-City ging per helikopter naar zijn stad kijken, maar ook hij zag geen schade.

Ingestorte brug
Radio Format 21 overvloog met een helikopter de hoofdstad en meldde dat er niet direct grote schade was vast te stellen. Wel riep het station om dat iemand gewond was geraakt door het instorten van een brug in het noorden van de hoofdstad.

Tienduizenden mensen waren er de straat opgerend, met schrik op het gelaat. Volgens Calderon was er paniek en waren er evacueringen. De rampbestrijdingsdienst in Acapulco heeft nog geen berichten over slachtoffers of zware schade in de kuststad aan de Stille Oceaan. Er is verkeerschaos in de stad. Ouders zijn hun kinderen van school aan het ophalen.

Kleine vloedgolven
Gevaar voor een tsunami is er niet aangezien de beving op het vasteland gesitueerd was. Kleine vloedgolven zijn wel mogelijk en er worden ook nog sterke naschokken verwacht. De eerste naschok zou een kracht van 5,1 gehad hebben. De trillingen waren tot in het Midden-Amerikaanse Guatemala te voelen.

Op 10 december 2011 was er ook een zware aardbeving in dezelfde provincie Guerrero, met een magnitude 6,5. Er kwamen toen meerdere mensen om.

ap
afp
afp
epa
afp
afp
afp
afp
epa
afp
Meer over


Meld een bug