Zeldzame ‘nachtwolken’ zorgen voor spectaculaire beelden

Wie de gelegenheid had om afgelopen nacht een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen, kwam niet bedrogen uit. De zogenoemde lichtende nachtwolken gaven een bijzonder fraai beeld. Zo waren de oplichtende wolken boven Vlaanderen en Nederland.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 kilometer. Ze kunnen zich vormen wanneer zeer kleine ijskristallen ontstaan op stofdeeltjes op grote hoogte. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak.

Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen. Zodra de zon te ver onder de horizon is gezakt, verdwijnen de wolken weer. Het moet dus én donker zijn én de zon moet de wolken toch beschijnen- en dat zien we dus enkel als de nachten op hun kortst zijn. 

LICHTENDE NACHTWOLKEN
kos LICHTENDE NACHTWOLKEN9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Het fenomeen is maar enkele dagen per jaar waar te nemen, in dat opzicht is het zeker zeldzaam te noemen.

 • Lilly Daems

  Is dat zeldzaam ? Die gast die dat zegt komt denk ik NOOIT buiten hahahahaha

 • Marc Suys

  Heb het toevallig ook gezien deze nacht. Maar er special voor opstaan zou ik toch niet doen als je het mij vraagt

 • Liam Deburghgraeve

  Jos Hetei, regelmatig naar boven kijken kan zo moeilijk niet zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat ik enkel deze week te weinig naar boven heb gekeken.

 • Anita KEMPENEERS

  Mooi, maar nog gezien.