Zeldzame ‘nachtwolken’ zorgen voor spectaculaire beelden

Wie de gelegenheid had om afgelopen nacht een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen, kwam niet bedrogen uit. De zogenoemde lichtende nachtwolken gaven een bijzonder fraai beeld. Zo waren de oplichtende wolken boven Vlaanderen en Nederland.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 kilometer. Ze kunnen zich vormen wanneer zeer kleine ijskristallen ontstaan op stofdeeltjes op grote hoogte. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak.

Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen. Zodra de zon te ver onder de horizon is gezakt, verdwijnen de wolken weer. Het moet dus én donker zijn én de zon moet de wolken toch beschijnen- en dat zien we dus enkel als de nachten op hun kortst zijn. 

LICHTENDE NACHTWOLKEN
kos LICHTENDE NACHTWOLKEN9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  Het fenomeen is maar enkele dagen per jaar waar te nemen, in dat opzicht is het zeker zeldzaam te noemen.

 • Lilly Daems

  Is dat zeldzaam ? Die gast die dat zegt komt denk ik NOOIT buiten hahahahaha

 • Marc Suys

  Heb het toevallig ook gezien deze nacht. Maar er special voor opstaan zou ik toch niet doen als je het mij vraagt

 • Liam Deburghgraeve

  Jos Hetei, regelmatig naar boven kijken kan zo moeilijk niet zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat ik enkel deze week te weinig naar boven heb gekeken.

 • Anita KEMPENEERS

  Mooi, maar nog gezien.