Zeker vijftien doden door Siberische bosbrand

REUTERS
Zeker vijftien mensen zijn om het leven gekomen en meer dan zeventig mensen zijn gewond geraakt door een grote bosbrand in Siberië, de uitgestrekte regio in het oosten van Rusland. Meer dan honderd woningen en gebouwen vielen ten prooi aan de vlammen, zeiden de autoriteiten in de Russische deelrepubliek Chakassië tegen het persbureau Interfax. Eén persoon wordt vermist, acht mensen vechten in het ziekenhuis voor hun leven. In 21 plaatsen is de noodtoestand afgekondigd.

Het Russische leger heeft blusvliegtuigen en 700 militairen ingezet om de branden onder controle te krijgen. Er werden ook vrijwilligers opgeroepen. Ondertussen zouden al zo'n 5.000 mensen meehelpen bij de bluswerkzaamheden.

Het vuur ontstond toen steppegras op een ongecontroleerde manier werd afgebrand. Door de sterke wind en de extreme droogte kon de vuurzee met 30 meter per seconde uitbreiden. Verscheidene dorpen werden verwoest. Veel huizen in Siberië bestaan hoofdzakelijk uit hout.

De situatie rakelt bij veel Russen herinneringen op aan 2010: toen werd het hele land overspoeld door een golf van branden, waarbij duizenden gebouwen in de vlammen opgingen en een onbekend aantal mensen het leven verloor.

REUTERS
REUTERS
REUTERS