Zeebeving voelbaar tot in Athene en Istanboel

Thinkstock
De krachtige aardbeving in de Egeïsche Zee heeft in Turkije tientallen gewonden veroorzaakt, aldus de plaatselijke autoriteiten. Volgens gouverneur Ahmet Cinar van de Turkse kuststad Kanakkale vielen er daar 105 gewonden, vooral tengevolge van de paniek na de zeebeving.

De beving gebeurde om 11.25 uur Belgische tijd en had een magnitude van 6,4. Het epicentrum bevond zich op 10 km diepte, 18 km ten zuiden van Kamariotissa (op het eiland Samothraki), 299 km ten noordnoordoosten van Athene en 254 km ten noordwesten van het Turkse Izmir. Het Europees aardbevingscentrum EMSC spreekt van een magnitude van 6,5.

Op de Griekse eilanden Limnos en Samothraki gingen ramen aan diggelen en liepen mensen in paniek hun huizen uit. Zelfs in de hoofdstad Athene was de beving te voelen, net als in Bulgarije, Istanboel en de westelijke kusten van Turkije.

Op het Turkse eiland Gökçeada (Imvros in het Grieks) belandde een dertigtal mensen in het ziekenhuis voor verwondingen opgelopen bij het ijlings verlaten van hun woonst, aldus het persbureau Dogan. Tegenover CNN-Türk vertelde gouverneur Ali Yerlikaya van de kortbij Griekenland gelegen regio Tekirdag dat een dozijn mensen gewond is geraakt.

Er is schade gesignaleerd aan het ziekenhuis van Yenice in de provincie Kanakkale. Aan de westelijke kusten van Turkije raakten woningen beschadigd.

Op de luchthaven van het Griekse eiland Limbnos raakte volgens de politie een Britse toeriste gewond door een stukje neerkomend plafond.