Winterse warmtegolf in Zuid-Europa bereikt piek met record

.
Getty Images/iStockphoto .
De winterse warmtegolf van de voorbije dagen in Zuid-Europa heeft maandag een absolute piek bereikt met temperaturen tot 28 graden. In het noordwesten van Italië lag de maximumtemperatuur 20 graden hoger dan normaal. Oorzaak: een aanhoudende aanvoer van woestijnlucht uit Noord-Afrika. Maar de komende dagen is het wel uit met de voorzomerse pret.

Even gaan zitten toch: in Turijn, normaal goed voor 7 graden begin februari, waande je je in juli. De temperatuur liep er maandagnamiddag op tot 26,7 graden. De Italiaanse weerdienst was in alle staten: het vorige februarirecord van 24,5 graden voor Turijn werd verpulverd. In de regio Piemonte wees het kwik op 1.500 meter hier en daar 18 graden aan. Ongezien.

Zelfs het zuiden van Zwitserland pikte een stuk van de warmte mee. In Locarno werd het 24 graden.

Voor het warmste plekje van Europa moest je alweer naar Valencia aan de Spaanse oostkust: 28,4 graden. In Spaans- en Frans-Baskenland mochten de badpakken ook uit de kast: in San Sebastian werd het 27 graden. Biarritz (Frankrijk) kwam uit op 26,6 graden.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Hier op mijn terras was het 4 graden in de zon. En 's nachts was er zelfs geen zon.

 • willem merken

  En gaan we nog genoeg water in de Rijn en de Donau overhebben tijdens de zomer? 2 rivieren die toch voor een groot deel afhankelijk zijn van smeltwater.

 • Francois Defosse

  Hier in zuid-afrika is de zomer zeker 5 graden kouder dan voorgaande jaren.

 • Kris Verbeek

  Vandaag was het net ten Noorden van Barcelona 22°.

 • Jens Vandepitte

  In Alicante (Zuid Spanje) was het vandaag 25 graden