Windsnelheden tot 280 km/u: "extreem gevaarlijke orkaan" Irma nu al in zwaarst mogelijke categorie 5

VS houden hun hart vast voor alweer nieuwe orkaan

Orkaan Irma (rechtsonder in beeld) hier te zien vanuit de ruimte.
afp Orkaan Irma (rechtsonder in beeld) hier te zien vanuit de ruimte.
De storm Harvey is nog maar net gepasseerd, of de VS brengen al alles in gereedheid voor de aankomst van orkaan Irma. Die tropische storm was tot vanmorgen van categorie 4, even zwaar als Harvey, maar is nu ingedeeld in categorie 5, de hoogste categorie die er bestaat. Irma zal morgen aan land gaan op enkele kleinere eilanden en eind deze week wellicht in Florida, waar nu al de noodtoestand is uitgeroepen.

Doordat de windsnelheden maar blijven toenemen moeten de voorbereidingen worden versneld, zo waarschuwde het Amerikaanse National Hurricane Center vanmiddag. Om 14 uur onze tijd bevond Irma zich op 440 kilometer ten oosten van Antigua. Het National Hurricane Center spreekt van een "extreem gevaarlijke orkaan" en waarschuwt voor winden tot 280 km/u, die krachtig genoeg zijn om bomen te ontwortelen, elektriciteitspalen neer te halen en huizen compleet te verwoesten.

Hoeveel verwoesting Irma teweeg zal brengen, weet op dit moment nog niemand, maar met de overstromingen veroorzaakt door Harvey in het achterhoofd, wil niemand enig risico nemen. De storm vertrok vorige week voor de kusten van West-Afrika en is nog onderweg naar het Caraïbische gebied. Naar verwachting bereikt de wervelstorm morgenochtend rond 8 uur onze tijd de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba en trekt dan verder naar het westen langs of over Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba.

afp
Bewoners leggen hun boten vast op het Franse eiland Guadeloupe.
afp Bewoners leggen hun boten vast op het Franse eiland Guadeloupe.

Operaties uitgesteld

Vissers hebben hun boten op de kant gehaald, vluchten zijn gecanceld, operaties in ziekenhuizen uitgesteld en ook de kranten sluiten hun deuren. Scholen en overheidsdiensten zijn vanaf dinsdagochtend gesloten, vanaf 20.00 uur 's avonds (lokale tijd) geldt een avondklok. De overheden willen dat zoveel mogelijk mensen thuis zijn als de orkaan de eilanden bereikt. Alleen al in St. Maarten zijn elf schuilkelders klaargemaakt.

De voorbereidingen voor orkaan Irma houden bewoners van de eilanden volledig in hun greep. Een man uit Guyana die al lang op St. Maarten woont, verbaast zich over de saamhorigheid. Zo geven veel mensen tips aan elkaar. "Bijvoorbeeld dat het verstandig is om nog even geld te pinnen. De pinautomaten sluiten dinsdagmiddag en we weten niet of ze woensdag al weer open kunnen." Andere mensen zijn vooral begaan met honden en katten en vertellen over 'gevaarlijke' hondenhokken die kunnen worden meegesleurd met de wind.

De Vlaming Wim Huygen is op dit moment op vakantie op Sint-Maarten. "We moeten de storm uitzitten in onze hotelkamer", vertelt hij aan onze redactie. "Ondertussen worden alle voorbereidingen getroffen om de gebouwen te beschermen. De vensters worden beschermd en alles wat los staat of ook maar enigszins los kan komen, wordt weggehaald. Er heerst momenteel een bijzonder angstige en zenuwachtige sfeer."

'Er heerst momenteel een bijzonder angstige en zenuwachtige sfeer'

Vlaming Wim Huygen op vakantie op Sint-Maarten
reuters

Prijzen bevroren

Ook in Puerto Rico, een Amerikaans overzees gebied dat het nu al economisch bijzonder zwaar heeft, is de noodtoestand uitgeroepen. Er wordt gevreesd voor schade aan het elektriciteitsnet die drie tot vier maanden kan aanhouden. Op het eiland wonen 3,4 miljoen mensen, maar er zijn slechts noodopvangplaatsen voor 62.000 inwoners. De prijzen van basisproducten zijn bevroren, om te verhinderen dat winkeliers van de grotere vraag zouden gaan profiteren. Aan veel winkels staan lange rijen wachtenden die een noodvoorraad water, batterijen, generatoren en voedsel willen inslaan.

Volgens de gouverneur van Florida, die gisteren de noodtoestand in zijn staat uitriep, heeft Amerikaans president Trump al "alle hulp van de federale overheid aangeboden" om de inwoners te helpen bij de voorbereidingen voor wanneer Irma zaterdag waarschijnlijk aan land komt.

afp
afp5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jo W

  Aan de ontkenners ... Dit soort stormen komt wel degelijk meer voor omdat de temperatuur van het oceaanwater hoger ligt. Daardoor meer verdamping, vaker grotere vorming vqn depressies en wordt meer kinetische energie ontwikkeld. Dus hou aub op met ontkennen.

 • T2d2 C3p0

  Onze aarde haar klimaat is altijd om de 1000zende jaren veranderd dus stop mee het op de opwarming te steken!!!het is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn tot de zon hare kop er bij neerlegt of de mens ze na de kloten doet!!!

 • Basil Fawlty

  Heeft niks met de opwarming van de aarde te maken!

 • Tony Vanheste

  America First.... under water

 • jean petermans

  Een vloek op Dumpy Trumpy omdat hij de aardopwarming niet erkent?