Ga naar de mobiele website
^ Top

Windschering en straalstroom houden tornado's tegen in VS

thinkstock
De afgelopen maand blijkt in de Verenigde Staten een van de mildste meimaanden op het gebied van tornado's in de recente geschiedenis. Voor de eerste keer in zeven jaar zijn bij tornado's in mei geen dodelijke slachtoffers gevallen, blijkt uit cijfers van de National Oceanic and Atmosferic Administration (NOAA).

Een meteoroloog van de NOAA zegt dat mei 2012 bovendien vermoedelijk het geringste aantal tornado's kende sinds het begin van de officiële registratie, in 1954.

De teller van tornado's in de Verenigde Staten staat over de afgelopen maand nu op 122. Het is waarschijnlijk dat dat aantal nog zal dalen na het schrappen van tornado's die meerdere keren zijn gerapporteerd. Normaal gesproken worden in de VS volgens de NOAA ongeveer 300 tornado's waargenomen in mei.

Gunstige straalstroom
De NOAA schrijft het milde seizoen tot dusverre toe aan de situatie met betrekking tot de zogeheten windschering, uiteenlopende windsnelheden die invloed uitoefenen op de windrichting en ertoe kunnen leiden dat een draaiende kracht ontstaat. Ook een gunstige straalstroom, die de positie van de hogere luchtlagen bepaalt, zou een rol hebben gespeeld.

Vorig jaar kwamen bij tornado's in de VS honderden mensen om het leven. Alleen al in mei 2011 ging het om 326 tornado's en 178 slachtoffers. Een maand eerder werd zelfs het aantal van 758 tornado's gemeten.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug