Windhoos treft Amsterdam en zorgt voor veel schade

De windhoos hield huis in Amsterdam.
Willem Velthoven via REUTERS De windhoos hield huis in Amsterdam.
Tot ontzetting van ooggetuigen raasde vrijdagavond een windhoos over de stad. Onder meer aan het Oosterdok zorgde het voor enige schade, meldde de politie, die vooral uit dat deel van de stad meldingen kreeg.

Ter hoogte van de IJ-tunnel was aan de Prins Hendrikkade een kloeke boom over het fietspad gevallen. De brandweer zaagde de bijna een halve meter dikke stam in stukken, zodat fietsers er weer door konden.

Ook aan de overkant van het Oosterdok werd stormschade gemeld. De lucht werd ineens pikzwart, zegt Jima Claassen van café Hannekes Boom. “Waanzinnige windvlagen waaiden parasols om, terwijl die heel goed bevestigd zijn, en er lag van alles in het water.” Niemand raakte hier gewond. Wel was er schade aan het terras. Ook aan de andere kant van de stad hield de windhoos huis. Een bewoner van De Aker in Nieuw-West meldde afgewaaide dakpannen.

Meer dan de schade maakten de spectaculaire beelden indruk. Ze werden lustig gedeeld op sociale media.

“Het zijn buien die om hun eigen as kunnen draaien,” zegt weerman Robert de Vries. “Als er veel onstabiliteit in de atmosfeer zit in combinatie met veel wind hogerop in de lucht, kan een windhoos beginnen. Waarschijnlijk is deze boven de stad ontstaan en heeft de grond of het water bereikt bij het Oosterdok. Zo’n windhoos kan dus heel plaatselijk zijn.”

Amsterdammers hoeven zich geen zorgen te maken dat een nieuwe windhoos volgt. “De harde wind die zaterdag wordt verwacht, heeft niets te maken met de windhoos.”

Bovenstaande video is gemaakt door Diderick de Roy van filmbedrijf Trip to the Moon Films. Hij was een commercial aan het draaien toen de windhoos voorbij kwam.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jorn Hoste

  Deze komen meer en meer voor in Europa en in de rest van de wereld en de hitte enz... , door de opwarming van de aarde?, ik denk het wel, als we nu geen drastische beslissingen nemen en er wereldwijd miljarden insteken voor een beter klimaat dan moet de mens er over 50 jaar triljoenen insteken om de wereld leefbaar te maken voor de mens.

 • WIllem Van Gulik

  Effe apeldoorn belle

 • Van Eersel Guy

  Allez code rood of code oranje??

 • Benny Van den broeck

  Ik vind Nederland een prachtige land.

 • Dries Peeters

  Er is wat schade in amsterdam maar echt niet "veel" zoals het artikel meld.