Wetenschappers geschokt door versnelde opwarming: "Dit hadden we niet voorzien"

Hitte en droogte wakkeren de bosbranden in Californië aan.
AFP Hitte en droogte wakkeren de bosbranden in Californië aan.
De eerste helft van dit jaar is zo warm geweest dat zelfs wetenschappers verrast zijn door de versnelling van de opwarming van de aarde. Dat stelt de directeur van het Wereld Klimaatonderzoeksprogramma.

Juni was de veertiende maand op rij met recordtemperaturen, zo verklaarde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vorige week. Vijftien zuidelijke Afrikaanse landen hebben eerder deze week 2.5 miljard euro noodhulp gevraagd om bijna 40 miljoen mensen te voeden die worden getroffen door de ergste droogte in de regio in 35 jaar. De Franse boerenvakbond heeft aangekondigd dat er een kwart minder tarwe zal geoogst worden door het slechte weer.

Versnelde klimaatverandering
De temperaturen in het noordelijk halfrond in de eerste zes maanden van het jaar, gekoppeld aan een vroege en snelle smelting van het poolijs en nieuwe pieken in de uitstoot van koolstofdioxide wijzen volgens het WMO op een versnelde klimaatverandering.

Gisteren voegde het het agentschap van de Verenigde Naties er aan toe dat het zou onderzoeken of de temperatuur van 54 graden in Koeweit vorige donderdag een nieuw record was voor de oosterse hemisfeer en Azië.

"Wat me het meeste zorgen baart, is dat we die temperatuursprongen niet hebben voorzien", stelt David Carlson, directeur van het klimaatonderzoeksprogramma van de WMO. "We voorspelden gemiddelde temperaturen voor 2016, niet de toename die we hebben gezien".

"Grote hittegolven, maar ook extreme overstromingen zijn de nieuwe norm geworden. De smelting van het poolijs in de eerste helft van het jaar bijvoorbeeld - dergelijke hoeveelheden zien we gewoonlijk pas later op het jaar".

Gevaar voor mens, dier en watervoorziening
Carlson waarschuwt dat die plotse temperatuurstijgingen een gevaar inhouden voor de mens, dieren en de watervoorraad. "Voeg daarbij dat de mensen de hitte het hoofd bieden door meer energie te gebruiken voor koeling, wat de voorraden nog meer in het gedrang brengt".
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels