Wervelstormen doden en verwonden mensen in Azië

AFP
Twee zware wervelstormen hebben in India en Japan aan meerdere mensen het leven gekost en vele anderen verwond. De enorme taifoen Vongfong verwondde dit weekend in het zuiden van Japan minstens 25 mensen. Hij wordt deze week ook in het gebied rond de hoofdstad Tokio verwacht. Meer dan 210.000 mensen werden opgeroepen zich wegens het gevaar voor overstromingen in veiligheid te brengen. In India kwamen minstens drie mensen om door cycloon Hudhud. Bijna 400.000 mensen in de deelstaat Andhra Pradesh en in het aanpalende Orissa moesten hun woningen verlaten, aldus de zender NDTV.

In Japan was het al de 19e taifoen en de tweede zware storm binnen een week. In het vakantieparadijs Okinawa viel bij 50.000 gezinnen tijdelijk de stroom uit. Phanfone was begin deze week over Japan heen getrokken en had negen mensen mee de dood ingesleurd. De nieuwe taifoen Vongfong beweegt zich langzaam tegen 15 kilometer per uur. De windsnelheden in de buurt van het oog bereikte zondag circa 180 kilometer per uur.

De cycloon Hudhud in India bereikte volgens de weerdiensten windsnelheden tot 195 kilometer per uur. De storm zal na het kruisen van de kusstreek aan kracht inboeten, voorspelde de directeur van de weerdiensten.

Taifoens zijn tropisch wervelstormen in het westen van de Stille Oceaan. In de Indische Oceaan wordt gesproken over cyclonen. Ze ontstaan boven zee, als het oppervlaktewater minstens 26 graden warm is en snel verdampt. De ingevolge van de aardrotatie ontstane corioliskracht zorgt ervoor dat de lucht rond het oog draait. Boven land verliest de storm snel aan kracht, omdat de aanvoer van vochtigwarme luchtmassa's ontbreekt. In het westen van de Atlantische Oceaan en het oosten van de Stille Oceaan wordt gesproken over orkanen.

AP
REUTERS
AP
EPA
AP
REUTERSReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels