Weerbericht 2.0: zo simuleert weervrouw Erika mogelijke impact orkaan Florence in 3D

De Amerikanen ondervinden inmiddels aan den lijve de gevolgen van orkaan Florence.
Anadolu Agency De Amerikanen ondervinden inmiddels aan den lijve de gevolgen van orkaan Florence.
Florence is intussen in Wrightsville Beach aan land gegaan als een orkaan van categorie 1. De angst voor de gevolgen daarvan zit er bij miljoenen Amerikanen al dagenlang in. Weervrouw Erika Navarro van de Weather Channel waarschuwde gisteravond nog eens voor de mogelijk desastreuze impact van Florence, maar dan op een wel heel aanschouwelijke manier, met strafe 3D-animaties. Afwachten maar of dit ooit naar onze contreien overwaait.

Technisch ontzettend knap, inhoudelijk tegelijkertijd ook erg beangstigend. Weervrouw Erika Navarro waarschuwde gisteravond de kijkers voor waartoe orkaan Florence in staat is. "Zo ziet het eruit op een kaart, en dit is hoe het er zou kunnen uitzien als je er middenin zou staan", kondigde ze de indrukwekkende 3D-simulatie aan.

Navarro's platform in de studio staat dan plots in een door Florence getroffen straat in North Carolina, temidden de immense vloedgolven en overstromingen - wat ze daar flash flooding noemen - die de zware orkaan zou kunnen veroorzaken. In enkele stappen stijgt het water al snel van 90 cm tot een 'worst case scenario' van 2,7 meter. Van de scheenbenen van de meteodame over haar middel tot ver boven haar hoofd, tot de tweede verdieping van Amerikaanse huizen.

De visueel sterke scènes - een auto achter Navarro begint te drijven - worden nog kracht bijgezet door een geluidsclip, die de storm en regenval levensecht weergeeft. "De storm sleurt alles met zich mee, auto's drijven weg. Het water komt tot boven mijn hoofd, ik zou hier niet kunnen blijven staan, ik zou geen weerstand kunnen bieden aan de kracht van het wassende water", zegt Navarro onheilspellend. "In het water kunnen ook gevaarlijke chemische stoffen zitten of elektriciteitskabels." 

En het water is dan nog niet eens op het hoogste niveau. "Als we naar 2,7 meter gaan, dan is dit absoluut levensbedreigend", stelt Navarro duidelijk. We zien intussen vissen in het opgeklommen water zwemmen en er allerlei brokstukken in ronddrijven.

Als ultieme alarmerende aanzet voor de bevolking om toch maar te luisteren naar de aanbevelingen van de overheid, kan dit tellen. "Als je je in dit gebied bevindt, maak je dan ajb uit de voeten", aldus Navarro. 

Toch kozen duizenden Amerikaanse burgers uit het potentiële rampgebied in North Carolina ervoor om in hun huizen te blijven en daar de orkaan te doorstaan. De hulpdiensten hebben het inmiddels uiterst lastig om zij die nu in nood zijn te bereiken en te helpen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Als daar zulke vloedgolven zijn, ga je niet met baksteen bouwen. Een houten huis is dan snel tegen de grond gelegd en herbouwd en kost een pak minder dan dat je een bakstenen huis volledig moet renoveren na zo'n vloedgolf.

 • Erwin De Jaeger

  Al die Amerikaanse huisjes die gebouwd zijn op steigers en een hout fundering hebben en dan nog de meeste helemaal van hout zijn opgetrokken...., tjah das zoeken om miserie... De mensen verdienen miljoenen en gaan dan in een houten huis wonen, bouwen?!

 • erik vercammen

  Reeds 2 doden gemeld in North Carolina :( maar denk dat er in de philipijnen nog meer gaan vallen! Stormwinden tot 280km/u daar is echt extreem! Op cnn al gehoord dat in Aparri een stevig hotel alle ramen al aan dingelen zijn gevlogen. Dat beloofd voor de gammele huisjes in sommige dorpen daar :/

 • Wendy Warens

  Goh, het verrast me steeds opnieuw hoe mensen onder de indruk kunnen zijn van een cat2-presentatie terwijl dit al jarenlang in gebruik is elders.

 • Hans Peeters

  Da's nog eens een weerbericht....