Weer zware aardbeving met kracht van 6,8 in Ecuador, enkele uren na vorige beving

Zeker één dode en 85 lichtgewonden

AFP
Ecuador is voor de tweede maal binnen een etmaal getroffen door een aardbeving. De tweede beving, die woensdag aan het eind van de ochtend (plaatselijke tijd) plaatsvond, was met een kracht van 6,8 nog een fractie krachtiger dan die van enkele uren eerder, melden Amerikaanse seismologen. Het epicentrum lag opnieuw even ten noordwesten van de hoofdstad Quito, vlak bij dat van de vorige beving. Bij de tweede aardbeving zijn zeker een dode en 85 lichtgewonden geteld. Dat deelde president Rafael Correa woensdag mee.

De aardbeving van dinsdagnacht had een kracht van 6,7. Het epicentrum lag bij het vissersdorp Mompiche, een kilometer of 50 ten zuiden van de kustplaats Esmeraldas. De deskundigen zeiden meteen geen tsunami te verwachten in de Stille Oceaan. "Er is geen tsunamiwaarschuwing", benadrukt ook president Rafael Correa via Twitter. Er is onzekerheid over de diepte van de beving. De Amerikaanse geologische dienst had het over 31 kilometer, die van Ecuador sprak van 6 kilometer.

Een beving met een kracht van 7,8, de zwaarste in bijna zeventig jaar, trof het Zuid-Amerikaanse land vorige maand in dezelfde regio. Het natuurgeweld kostte 650 mensen het leven en meer dan 16.000 personen raakten gewond.

Er zijn voorlopig een dode en 85 lichtgewonden geteld. Op een aantal plaatsen in de kuststreek viel na de eerste beving al de stroom uit. Tot in de hoofdstad Quito verlieten bewoners hun huizen en renden ze de straat op, meldden ooggetuigen.

Correa verordende onmiddellijk om alle scholen in het land te sluiten "totdat er duidelijke informatie over de gevolgen van de aardbeving zijn". In de provincies Manabí en Esmeraldas zijn de lessen volgens Correa tot maandag opgeschort, om risico's in geval van naschokken te vermijden.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP