Weekend vol regenbuien en krachtige windvlagen: nummer 1722 preventief geactiveerd

iStock
Het nummer 1722 wordt vanavond om 21.00 uur geactiveerd, vanwege de waarschuwing van het KMI voor hevige rukwinden met snelheden van 80 tot 85 kilometer per uur. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De waarschuwing geldt voor alle provincies, vanaf vanavond om 23.00 uur tot morgen 18.00 uur.

Uit voorzorg activeert de FOD het nummer 1722, dat bedoeld is voor stormsituaties die een niet-dringende interventie van de brandweer vragen. Bedoeling is de noodnummers te vrijwaren die bestemd zijn voor echte spoedgevallen (112 voor de brandweer en ziekenwagens en 101 voor de politie). Voor alle andere oproepen wordt aangeraden 1722 te bellen. 

Vanochtend was het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt met lichte regen of motregen, maar in de namiddag werd het op veel plaatsen zo goed als droog. Het KMI verwacht vannacht naast felle rukwinden een regenzone. Ook in het weekend blijft het niet droog.

Tijdens de regenachtige nacht dalen de minima naar 3 tot 8 graden. De wind waait vrij krachtig of soms krachtig uit zuidwest met mogelijk rukwinden tot rond 75 km/uur.

Morgen is het wisselend bewolkt en winderig met af en toe buien. De maxima schommelen tussen 4 graden op de Hoge Venen en 10 graden in het westen van het land. De wind waait vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot 80 à 85 km/uur.

Zondag verwacht het KMI zwaarbewolkt weer met regen, lokaal mogelijk veel regen. De maxima schommelen rond 9 graden in het centrum van het land. De wind is eerst op de meeste plaatsen nog vrij krachtig tot krachtig uit zuidwest met rukwinden tot 70 à 80 km/uur. Later draait de wind naar west en wordt het rustiger.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.