Wat betekenen de kleurcodes van het KMI?

ANP
Gisteren werd code geel uitgeroepen voor gladheid op de weg, vandaag waarschuwt het KMI voor code oranje voor gladde wegen én voetpaden. Maar wat betekenen die kleurcodes nu eigenlijk?

De weerdienst verwacht vandaag koude regen op een wegdek met vriestemperaturen. “En dat is voldoende om gevaarlijke toestanden te krijgen op de weg”, voorspelt weerman Frank Deboosere. Het KMI waarschuwt voor code oranje, en roept weggebruikers op om voorbereid te zijn. Dit betekenen de andere kleurcodes:

Code groen = geen bijzonderheden: er is geen tot weinig kans op overlast door sneeuw, ijzel, rijm- of ijsplekken.

Code geel = wees alert: er wordt gladheid op de grond verwacht: ofwel door enkele centimeters verse sneeuw, ofwel lokaal aanvriezende (mot)regen of door rijm- of ijsplekken. Fietsers en voetgangers kunnen zich hierdoor moeilijk verplaatsen. Het wegverkeer wordt vertraagd en kan zelfs gevaarlijk worden. Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid.

Code oranje = wees voorbereid: er wordt uitgebreide gladheid op de grond verwacht, ofwel door één of enkele flinke sneeuwbuien, ofwel door aanhoudende sneeuwval over een langere periode, ofwel door aanvriezende regen of motregen op een bevroren ondergrond en op uitgebreide schaal. Deze gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht uw verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig.

Code rood = onderneem actie: de situatie wordt steeds erger. In de regio is het nu overal glad of er wordt nieuwe sneeuwval verwacht door intense of langdurige sneeuwbuien. Dit fenomeen zal een rechtstreekse invloed hebben op alle verkeerssituaties en alle economische activiteiten in de regio. We raden aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoek de noodzakelijke bescherming voor jezelf en neem beschermingsmaatregelingen voor je bezittingen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Welk nut hebben kleurcodes al hun voorspellingen verkeerd zijn?

 • walter im

  codes zijn lokaal zoek zelf maar uit

 • Guy muis

  nu 14.30 en het is glad in deurne of de voet en fietspaden door de aanvriezende regen. Wens iedereen veilig thuis voor een aangenaam weekend!

 • louis pippers

  Lokeren heel glad door ijzel 1400 uur

 • Henk Deschrevel

  Klerken geen spetter regen , zo kan ik ook het weer voorspellen .