Warmste 6 november sinds begin van waarnemingen

Getty Images/Cultura RF
We beleven de warmste 6 november sinds de waarnemingen bij het KMI in Ukkel worden bijgehouden. Om 13 uur werd al 20,4 graden Celsius waargenomen in Melle. Ook in Chièvres gaat de temperatuur al boven 20 graden.

“Nu al 18,2 graden in Ukkel, nieuw dagrecord waarvan de definitieve waarde pas deze namiddag bekend zal zijn”, tweette weerman David Dehenauw deze voormiddag. Later op de dag liep de temperatuur nog op tot 19,2 graden. Het record stond tot nog toe genoteerd op 6 november van 1955, met 17,6 graden Celsius.

Normaal gezien schommelen de temperaturen deze tijd van het jaar rond de 11 graden, laat Dehenauw nog weten. De laatste keer dat de temperaturen in november boven de 20 graden stegen, was op 12 november 1995. Toen werd er 20,3 graden waargenomen.

Vannacht wordt droog met vooral hoge wolkenvelden. Op het einde van de nacht verschijnt er ook meer lage bewolking in het westen van het land. De minima liggen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 9 graden in het westen van het land. 

Morgenochtend is het vrij zonnig met vooral hoge bewolking en in het westen ook al lagere wolken. Geleidelijk wordt het zwaarbewolkt en vanaf de middag trekt een eerder zwakke regenzone oostwaarts over ons land. De maxima liggen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 16 graden in de Kempen. De wind waait matig, en aan zee vaak vrij krachtig, uit zuidzuidoost tot zuid. Er is kans op rukwinden tussen 50 en 60 km/u.

Donderdag is het meestal droog met opklaringen. In de Ardennen verwachten we meer bewolking met kans op enkele buien. De maxima liggen tussen 9 graden op de Ardense hoogten en 12 of 13 graden in de meeste andere streken. 

Vrijdag is het meestal droog met soms brede opklaringen. Tijdens de volgende nacht bereikt een regenzone onze regio. De maxima liggen tussen 9 en 14 graden.

Zaterdag trekt een regenzone van west naar oost over ons land. De maxima liggen rond 13 of 14 graden.

Zondag en maandag is het wisselend tot zwaarbewolkt met geregeld buien en een stevige zuidwestenwind. De maxima komen uit rond 13 of 14 graden.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Engelbeen

  Eric Beirens, welke catastrofale gevolgen? Die zitten alleen maar in de fantasie van op hol geslagen klimaatmodellen. De problemen die ze nu rond de Middellandse zee hebben zijn extreem weer, geen klimaat, overigens het gevolg de zuidelijke positie van de straalstroom door lage zonne-activiteit. Er is wereldwijd géén toename in stormen, extreme droogte, regenval of zeespiegelstijging. De zware overstromingen van 1953 hier waren net in het midden van een koudere periode...

 • Lieven Vermandere

  Al van in de jaren 70 toen ik nog op school zat was er al sprake dat onze contreien een medetiraan klimaat zouden krijgen. Er gaat toch een serieuze tijd over.

 • Kirsten Hershe

  Inderdaad @ Luc Bral, omdat het klimaat altijd verandert en geen constante materie is. Bovendien is de opwarming v/d aarde mede door mens veroorzaakt een fabeltje, een leugen in de reinste vorm. Al Gore snapt het niet en zal men binnen enkele jaren wel vierendelen. Trump daarentegen is beter geïnformeerd en zal tijdig maatregelen treffen. Wees gewaarschuwd, er staan ons bijzonder donkere en koude tijden te wachten.

 • Artuur Lemmens

  Het is zoals God het heeft beschikt.

 • Eric Beirens

  Waar niemand bij stilstaat, zijn de catastrofale gevolgen, op termijn, ja ook voor ons. Nu tekenen de gevolgen van de opwarming zich af rond het Middellands Zeegebied, omdat deze zee ingesloten ligt en dus vlugger opwarmt, volgens de weerkundigen. Indien we deze logica volgen is het straks aan onze beurt, indien de Noordzee, weliswaar niet volledig, doch half ingesloten, zich in diezelfde mate opwarmt. Wees dus gewaarschuwd !!