Warmste 19e april (en tweede warmste aprildag) ooit

Shutterstock
Vandaag werd in Ukkel een maximumtemperatuur van 28,1 graden genoteerd, en daarmee hebben we een nieuw dagrecord te pakken. Rond 13 uur was het in Ukkel 25,3 graden, waarmee het vorige dagrecord uit 1988 officieel verpulverd werd. Om 17 uur was het zelfs 28,1 graden. Het is dus de warmste 19de april sinds het begin van de waarnemingen, en de tweede warmste aprildag ooit.

Dat het uitzonderlijk warm is vandaag, hoeven we u niet te vertellen. Sterker nog: het record van de warmste 19e april is verbroken. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter. "Het vorige dagrecord uit 1988 werd verpulverd", klinkt het. Rond 17 uur bereikte het kwik 28,1 graden.

Die maximumtemperatuur maakt dit de tweede warmste aprildag sinds 1901. Het record van de warmste aprildag werd gevestigd op 15 april 2007, toen het 28,7 graden was. Dat record werd echter niet verbroken.

Frank Deboosere waarschuwt wel om niet te veel belang te hechten aan zulke dagrecords. "Temperatuur-dagrecords hebben meteorologisch gezien niets te betekenen", klinkt het op zijn website. "Omdat we geregeld een schrikkeljaar hebben, schuiven alle data na 28 februari immers een dag op. Dit is duidelijk appelen met citroenen vergelijken." 

Daarnaast staan niet alle records even 'scherp' volgens hem. "Zo werd het op 11 juli 1888 in Ukkel niet warmer dan 10,7 graden. Maar voor 13 juli staat het record op naam van 13 juli 1980 , namelijk 13,8 graden. Het is dus heel moeilijk om het record te breken op 11 juli ... terwijl het voor 13 juli vrij makkelijk is."
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liesbeth Mestdagh

  volgende week voorbij?nee eindelijk genieten dan van normale temperaturen en eindelijk regen,wie 30graden in april wilt verhuist maar naar Afrika,tussen de bananenbomen

 • Marco Maerten

  Artuur,ik ben van mening dat u er nog niet was voor 1980 toen de wereld nog een volle graad kouder was dan nu of bent u klimatoloog? Welke school?

 • Artuur Lemmens

  Daar zijn ze weer. Maar dat het afgelopen winter weerr flink gevroren heeft in de wereld en dat dat veel last heeft veroorzaakt, toen was er geen spraken van 'afkoeling' .

 • jos indigne

  Opwarming van de aarde , te veel benzinewagens tegenover diesels ( uitlaatgassen van benzine motoren zijn veel heter dan diesels , en verbruiken ook meer dus twee maal slechter voor t milieu

 • michel Beller

  Vergeet al die statistieken. Gewoon genieten ,volgende week is het al voorbij