Warmste 13 oktober, 60ste zomerse dag van 2018: enkel 1947 deed nog beter

REUTERS
Er staat geen maat op het fantastische 2018: de temperatuur in Ukkel liep vandaag op tot 25,6 graden. Dat is niet enkel een nieuw dagrecord (dat dateerde uit 2001 met 24,8 graden), het is ook de 60ste zomerdag van het jaar. Enkel 1947 deed nog beter met 66 zomerdagen.

Weerman David Dehenauw heeft dat dagrecord aangegeven via Twitter. Het vorige record voor 13 oktober dateerde van 2001, met 24,8 graden. Het absoluut warmterecord voor de maand oktober staat op 26,9 graden, op 1 oktober 2011.

Vorig jaar was het rond deze tijd ook uitzonderlijk warm. Op 16 oktober werd het in Ukkel 25,7 graden. Nooit viel een zomerse dag zo laat in de herfst. 

De uitzonderlijke temperaturen zijn niet beperkt tot België. Ook in Frankrijk werden vandaag nieuwe records gehaald, met 27,2 graden in Parijs. Volgens Météo-France was het er in deze periode van het jaar sinds 1921 niet meer zo warm. De temperaturen liggen gemiddeld negen tot tien graden boven de normale seizoenswaarden, klinkt het bij Météo-France.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  Zeer zeker kunnen 100 jaar een verschil maken. Remember het gat in de ozonlaag? veroorzaakt door menselijk toedoen, en evenzeer door menselijk toedoen terug aan het krimpen. Menselijke activiteit heeft zeker een invloed.

 • Tony Jansen

  Hou toch op deze bol is 5 miljard jaar, 5000000000 jaar dus de afgelopen 100 jaren kunnen nooit een merkbaar verschil maken.

 • pol van de velde

  De jonge mensen die twijfelen aan de aardse opwarming gaan nog verschieten van hun toekomst. Maar ja, ze weten niet beter waarschijnlijk.

 • Marco Debart

  De opwarming moet je niet ontkennen. Maar !! Men moet wel beseffen dat het een natuurlijk fenomeen is. En er NIETS tegen te doen is.

 • raf stevens

  In 1947 was er nochtans geen sprake van de opwarming van de aarde, de wereld was juist aan het bekomen van een tweede wereldbrand.