Warmste 1 november sinds begin van metingen, koudste oktobermaand sinds 2003

Een koppeltje neemt een romantische foto in het Warandepark in Brussel.
REUTERS Een koppeltje neemt een romantische foto in het Warandepark in Brussel.
Het was vandaag de warmste 1 november sinds het begin van de metingen, met een in Ukkel gemeten temperatuur van 20,8 graden Celsius. Het vorige dagrecord dateerde van vorig jaar, toen het op 1 november 20,0 graden warm was. Dat heeft weerman David Dehenauw van het KMI laten weten.

Het KMI publiceerde vandaag ook het klimatologisch maandoverzicht voor oktober 2015. Daaruit bleek dat de voorbije maand de koudste oktobermaand was sinds 2003, met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden Celsius daar waar dat normaal gezien 11,1 graden had moeten zijn.

"We hebben in oktober een erg koude week gehad, waarin een paar kouderecords zijn gebroken. Zo werden er in Ukkel temperaturen gemeten van amper een graad of 5", verklaarde Dehenauw. Dat, en het feit dat er zich de andere weken geen thermische uitschieters naar boven toe hebben voorgedaan, maakt dat de gemiddelde temperatuur in oktober aan de lage kant lag.

Abnormaal weinig neerslag
Voorts was er abnormaal weinig neerslag, met een neerslagtotaal van 40,9 mm tegenover een normaal totaal van 74,5 mm. Ook uitzonderlijk was dat we in België geen enkele onweersdag hadden, terwijl dat er normaal zes hadden moeten zijn.

Tot slot was er de voorbije maand sprake van een overheersende windrichting uit noordnoordoost, tegenover normaal gezien zuidzuidwest. "Dat is meteen ook de verklaring waarom we een graad te laag uitkomen als temperatuur", aldus Dehenauw. Qua zonneschijnduur was oktober, met 106 uren zon, dan weer een normale maand.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels