Warmere Noordpool maakt hittegolven bij ons gevaarlijker

Photonews
De opwarming van de Noordpool blokkeert ons zomerweer. Het maakt de hittegolven in onze contreien gevaarlijker, stelt een nieuwe studie.

De opwarming van het noordpoolgebied vertraagt de circulatie van grote luchtstromen zoals de straalstroom die het weer over de hele planeet beïnvloeden. Door de vertraging verliezen ze de kracht om het weer te veranderen.

In gematigde zones, vooral in Europa, Rusland, de VS en China, komt het weer daardoor sneller vast te zitten. Hoge- en lagedrukgebieden raken geblokkeerd.

Zeer extreme extremen

Dat kan ‘s zomers leiden tot "zeer extreme extremen", waarschuwen onderzoekers van het Instituut voor Klimaatimpactonderzoek in Potsdam en de Vrije Universiteit Amsterdam in Nature.

Warme periodes kunnen extreem warm worden en ongewoon lang gaan duren. Neerslag kan zeer hevig worden.

"De maatschappelijke gevolgen kunnen ernstig zijn" wanneer de gemiddelde zomertemperaturen toenemen en nog versterkt worden door "lokale en externe processen".

(Lees verder onder de foto)

r
Photonews r

Minder krachtige wind

Het noordpoolgebied warmt twee tot vier keer sneller op dan de rest van de planeet. Het maakt het temperatuurverschil met de centrale breedtegraden van de aarde kleiner. Winden vinden daardoor te weinig kracht om in de zones ertussen, onze gematigde gebieden, de drukgebieden te verplaatsen.

Sinds het einde van de jaren tachtig zijn extreme weerfenomenen in de gematigde klimaatzones toegenomen. Ook dit jaar waren er ongewoon veel hittegolven.
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ferdinand Engelbeen

  Marco Maerten, ook Armand Pien wist al dat de straalstromen het weer aan het oppervlak beïnvloeden, niet omgekeerd. Bij hoge zonneactiviteit is er 10% meer UV straling, die warmt het ozon in de lagere stratosfeer op, vooral in de tropen, waardoor het temperatuurverschil tropen-polen toeneemt en de straalstromen meer richting polen lopen. Omgekeerd bij lage zonneactiviteit...

 • Marco Maerten

  Ferdinand,weerom heb je fout. De straalstroom bevindt zich in de bovenste lagen van de atmosfeer,daar wordt het weer gemaakt. Temperatuursverschillen hebben wel invloed op de windsterkte,dus ook op de straalstroom.Geleerd in 6de leerjaar en ook geleerd van Armand Pien.

 • Marco Maerten

  Walter Lippens..statistieken(niet gemanipuleerde) bewijzen anders het tegendeel,en iemand die veel in de natuur gaat wandelen,lopen..merkt al jaren dat de verandering steeds sneller gaat.En niet enkel in Belgie,ik ben per jaar 8 maanden in Zwitserland. Bekijk maar eens meteoschweiz en alle artikels aldaar.

 • mich lee

  Ferdinand Engelbeen, de straalstroom wordt gevoed, aangevuurd door de temperatuurverschillen tussen de polen en de meer centrale breedtegraden en de rotatie van de aarde. Doordat de temperatuurverschillen kleiner worden is er minder luchtverplaatsing, net zoals door de smeltende ijskappen de golfstroom vertraagd die ons weer zachter maakt.

 • william Masson

  Fantastisch nieuws voor mijn geplante olijfbomen. Nu nog wat stijging van de zeespiegel met laat ons zeggen een meter en dan heb ik er zeezicht bij. Gevolgd door hevige sneeuwval in de winter en dan kan ik langlaufen en de sneeuwscooter uithalen top !