Warme mei + hete juni = snikhete zomer

thinkstock
Als een warme maand mei wordt gevolgd door een hete maand juni, dan is dat meestal de voorbode van een snikhete zomervakantie. Het beste voorbeeld daarvan zijn de absolute topzomers van 1947, 1976 en 2003. En zeggen dat mei en juni 2017 het opgeteld nog beter doen dan in die drie jaren.

Vandaag begint de astronomische zomer en noteert het KMI in Ukkel hoogstwaarschijnlijk al de vijfde tropische dag - meer dan 30 graden - van het jaar. Héél ongewoon, zo vroeg. De eerste juni-hittegolf sinds 2006 is donderdag een feit. Nu al is het vrijwel zeker dat deze maand in de top-3 van de voorbije honderd jaar terechtkomt.

Omdat ook de maand mei een toppertje was, pakt 2017 een warmterecord voor de periode van 1 mei tot 30 juni -tenzij het weer volgende week brutaal zou omslaan. Tot nu toe scoorde 1947 het hoogst voor die twee maanden, met een gemiddelde van 16,8 graden. Daarna volgen 1976 en 2003. Net als in 1947 waren dat opmerkelijk zonnige, droge en warme zomers.

Geen nood dus als het weer eind juni en begin juli wat inzakt, want een topzomer lijkt gegarandeerd. En toch: het blijft allemaal statistiek. "Over juli en augustus durf ik me nu nog niet uit te spreken", blaast weerman Frank Deboosere warm noch koud.

Doet de hitte u nu al naar adem happen? Weet dan dat het de komende jaren alleen maar warmer wordt - dodelijk warm zelfs. In de toekomst zullen we steeds vaker af te rekenen krijgen met hittegolven en -doden. "Ook in België", waarschuwen onderzoekers. Lees het volledige verhaal in HLN Plus, onze exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor slechts 1 euro.