Wanneer is het écht te warm om te werken?

photo_news
De hitte van de afgelopen dagen nodigt uit om zalig niets te doen. Ook morgen zal het kwik boven de 30 graden uitkomen. Dan begint de werkweek en moeten de meesten onder ons weer stevig aan de bak.  Wanneer is het eigenlijk écht te warm om te werken en wat moet je werkgever doen indien de temperatuur in het bedrijf te hoog oploopt?

Werkgeversorganisatie UNIZO publiceerde een snelwijzer over de wettelijke verplichtingen. Dit is wat u wilt weten.

Opletten vanaf 20 graden

De temperatuur waarbij het te warm is om te werken, hangt natuurlijk af van het werk dat je doet. Bij zeer zwaar fysiek werk (zoals spitten en graven) moet je al opletten vanaf 20 graden. Bij bureauwerk moet het 'hitteplan' pas in actie komen vanaf 30 graden.

Opmerking: in onderstaande tabel staan de temperaturen zoals ze gemeten worden met een speciale globethermometer. Tel daar op je gewone thermometer gerust enkele graden bij.

Zo overleef je een warme werkdag

Water, water en nog eens water. Jij moet voldoende drinken, maar ook je werkgever heeft verplichtingen. Eerst en vooral moet hij voldoende water voorzien. Daarnaast is werken bij tropische temperaturen niet altijd even productief of gezond. Voor verkoeling zorgen (zoals airco) is daarbij een absolute must, net zoals genoeg pauzes inlassen.  Wanneer de hitte langer dan 48 uur duurt, kun je overwegen om je werkdag vroeger te beginnen of later te eindigen. Op die manier maak je het wat draaglijk.

Omdat er uiteraard creatievere manieren zijn om met de hitte om te gaan, geven we u ook graag drie alternatieve tips van de redactie mee.

getty

1. Liefde gaat door de maag: waterijsjes!
Liefde (en verkoeling) gaan door de maag. Leg je werknemers extra in de watten: op een zonnige werkdag is er niet veel dat hen zo blij zal maken als (water)ijsjes.

2. Werk van thuis uit
Voor wie kan, is het soms aangenamer om van thuis uit te werken. Niet alleen vermijd je zo files en een drukke menigte op de trein/tram/bus, ook is de thuisomgeving gemakkelijker om koel te blijven. Verwen jezelf tijdens het werk met een koud voetbad, bijvoorbeeld.

3. Neem verlof
Ook al ga je (nog) niet op reis, dat wil niet zeggen dat je niet van het weer mag profiteren. Neem een dag vrijaf en breng je dag door in (of op) het water.

Wie nog met vragen zit kan de UNIZO-ondernemerslijn bellen op 0800/20.750.

De bewoners van verzorgingstehuis Spathodea (toegegeven: ze moeten niet werken) geven alvast het goede voorbeeld.
anp De bewoners van verzorgingstehuis Spathodea (toegegeven: ze moeten niet werken) geven alvast het goede voorbeeld.