Exclusief voor abonnees

Waarom we terecht bang zijn van onweer

Onweer boven het West-Vlaamse Wervik.
Bolle Matti Onweer boven het West-Vlaamse Wervik.
Onweer maakt ons bang. Zodra het KMI code geel of oranje aankondigt, surfen we massaal naar nieuwssites om alle details over het weer te weten te komen. Lijkt irrationeel, want een onweer is niet half zo dodelijk als het verkeer. En toch heeft onze angst een functie: “Het zorgt ervoor dat we voorzichtig zijn en helpt ons als soort te overleven.”

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Ik kijk altijd naar de pure natuur om te weten wat de juiste reactie is. Alle dieren zijn zonder uitzondering bang van onweer ... Spijtig dat ze niet meer kunnen spreken.

 • rik van dijck

  @ Mathias Hella , wat Leonarda bedoelt is het gevaar voor omvallende electriciteitspalen , bomen , .... je moet niet het gevaar gaan opzoeken als het niet nodig is ! Dat kan je uit haar andere opmerkingen uitmaken en als jij denkt dat die verblindende flits het gevaarlijkste is dan zou ik als ik u was gewoon binnenblijven !

 • Fatima De Clercq

  Helemaal niet bang, vind dit zelfs mooi.

 • Hans Van Hauwe

  Omdat je eens kijkt en maatregelen neemt ben je toch niet bang. Dat zijn voorzorgen dat je neemt voor als er iets moest zijn.

 • Marc Dekoninck

  Ook een blikseminslag gezien op een electriciteitspaal tijdens een wandeling. Het doet iets op het moment, maar echt schrik hebben doe ik niet. Het kmi zorgt alleen maar voor paniek door hun kleurcodes en zeker als het dan niet zo is in je streek. Wat was er mis met het zinnetje, er is kans op onweer?