Waarom je bij bliksem nooit mag douchen en 4 andere brandweertips bij onweer

Bliksem in Oostakker, augustus 2018.
Bart De Bruyn Bliksem in Oostakker, augustus 2018.
Nu de codes geel en oranje ons de laatste onweersdagen om de oren vliegen, geeft de Nederlandse brandweer van Eibergen enkele tips om de potentieel gevaarlijke bliksems veilig door te komen. Wist je bijvoorbeeld dat douchen dan uit den boze is?

1. Zoek onderdak

De eerste regel is om zo snel mogelijk onderdak te zoeken in een volledig ommuurd huis - afdakjes en tentjes zijn niet voldoende. Een auto kan ook - de bekende kooi van Faraday beschermt tegen statische ontladingen zoals bliksem - maar dan moet die wel een harde bovenkant hebben. Brandweer Eibergen beveelt verder aan om tot zeker een half uur na de laatste donder binnen te blijven.

2. Vermijd contact met stromend water

Als je binnen in huis bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen risico meer loopt tijdens onweersbuien. Je vermijdt best alle contact met stromend water. Dus: niet douchen, geen bad nemen, je handen niet wassen en de afwas of handwas moeten ook maar even wachten. Water is een uitstekende geleider voor stroom, vandaar.

3. Blijf weg van ramen

Beter bekend, maar toch nog vaak vergeten: blijf uit de buurt van ramen en deuren. Een inslag in je buurt kan ruiten doen springen. Bliksemschichten kunnen prachtig zijn, maar hou voldoende afstand van ramen als je ernaar wil kijken. Het licht kan je bovendien verblinden.

4. Niet op open water

In het verlengde van tip 2: als je je op open water bevindt tijdens onweer, ga dan onmiddellijk het water uit. “Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig”, aldus brandweer Eibergen. Wat de meesten wel weten, is dat je bij donder en bliksem in een open veld of in een bos best gehurkt en met de voeten tegen elkaar gaat neerzitten in een lager gelegen gebied. Vermijd hoge punten en metalen objecten. Ga zeker niet plat op de grond liggen.

5. Statisch gevoel

Gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar, met je handen over je oren en met je hoofd tussen je knieën moet je sowieso doen als de bliksem in je directe omgeving kan inslaan. Die kans is groter als er een statisch gevoel optreedt, bijvoorbeeld wanneer je haartjes op je armen overeind komen. Maak je dan zo klein mogelijk en hou zo weinig mogelijk contact met de grond.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glenn Roosen

  Wat een zever de meeste reacties hier, steekt uw vinger maar eens in dood, gedemineraliseerd, regen water, en hou diezelfde vinger maar eens tegen een lage spanning van 230 volt, hebben jullie ooit al eens een blikseminslag gezien?? De voorgespannen stalen bewapening kan los uit de welfsels springen. Een inoxen baar van 2 cm dik plooit in elkaar alsof het een rietje is, deze testresultaten heb ik mogen zien met mijn eigen ogen. Dan spreek ik nog niet over de geleiding ondergronds! Groeten Glenn

 • Bert Borremans

  Marc de metseler, 'dood water' zoals in de verwarmingsinstallatie geleid niet, en regenwater heeft een redelijk grote weerstand... je kan er stroom doorjagen maar je zekering of diff zal niet afslaan...

 • Jacques De Meulemeester

  't is waarschijnlijk omdat de antenne uitzit...

 • Marc De Metsler

  Aan al die dat zeggen dat water geen geleider is wel dat zijn de grote dommerikken, water geleid altijd waarom moeten u water ( H2O ) en gasbuizen dan altijd geaard zijn??? Boeken lezen van elektriciteit .

 • Dirk Van Gossum

  Heb ooit een bliksem vuurbol op een halve meter van mij gehad die binnenkwam langs de verlichting in de keuken(luster zoals ze vroeger zegden)en ook terug verdween langs daar,dat is al ongeveer 42 jaar geleden,wel dat herinner ik me nog alsof het gisteren was .Dus ge wilt ook niet in uw bad zitten als de bliksem via de verlichting binnenkomt in uw badkamer en dat kan altijd!!!!