Exclusief voor abonnees

Waarom het sneeuwtapijt plaatselijk beter meeviel dan verwacht: “Sneeuw is moeilijk te voorspellen”

Photo News
Tot 15 centimeter sneeuw en een verstoorde ochtendspits, klonken de voorspellingen voor woensdag. Toch bleef het uitzonderlijk rustig op de baan en viel in grote delen van Limburg zelfs geen sneeuw. “De voorspellingen waren wel correct”, legt weerman David Dehenauw van het KMI uit. “Maar de verschillen zijn plaatselijk erg groot. We kunnen sneeuw nog niet nauwkeurig twaalf uur op voorhand voorspellen.”

In West-Vlaanderen kunnen de sleeën bijna opgeborgen, want de dooi is vanmiddag al begonnen. In grote delen van Limburg bleef de beloofde sneeuwval dan weer uit deze voormiddag, waardoor weerman Ruben Weytjens op teleurgestelde reacties kon rekenen van zijn ruim 78.000 Facebookvolgers. Ook de ochtendspits bleef tegen de verwachtingen in opvallend kalm. Met 65 kilometer file op de snelwegen om 7u45, berekende het Vlaams Verkeerscentrum zelfs dat er maar half zoveel file stond als op een gemiddelde werkdag rond dat tijdstip. Hebben we de verwachte sneeuwchaos overschat?

In Oost-Vlaanderen viel op sommige plekken 15 centimeter, elders in de provincie amper 1 centimeter. Dat is heel normaal.

Weerman David Dehenauw5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Beneden

  Maar het klimaat binnen vijftig jaar dat weten ze wel. Met de glazen bol ik zie, ik zie ,ik zie dat het niet klopt.

 • Mike Zwarts

  Ze zijn niet slim genoeg dat is het.

 • Jozef Beunen

  Het mag duidelijk zijn dat telewerken wel eens dé oplossing kan zijn voor de Belgische files. Nu moeten de werkgevers het nog door hebben.

 • Chris Devlaeminck

  Moeilijk te voorspellen? Welnee, de dag van vandaag wordt alles opgeblazen. We moeten ons precies bang maken voor alles en nog wat. Maar daar doe ik niet aan mee.

 • Joris Peeters

  Geen sneeuw gezien in Berchem Antwerpen dus vergeet die 1cm ook maar!