Waarom het KMI in de toekomst meer hittegolven verwacht

Het KMI verwacht in de toekomst regelmatiger zeer hoge temperaturen.
Shutterstock/KMI Het KMI verwacht in de toekomst regelmatiger zeer hoge temperaturen.
Temperaturen boven de 25 graden, je went er maar beter aan. Volgens het KMI mogen we in de toekomst regelmatiger hittegolven verwachten. Daarvoor baseert het zich op scenario’s van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Om de gevolgen van de klimaatverandering meer tastbaar te maken, stelde het KMI een weerbericht op voor 2063. Dat klinkt als volgt: Op 5 juli 2063 zet de hittegolf zich verder, en blijft het op veel plaatsen heel zonnig. In de loop van de dag kunnen stapelwolken ontwikkelen, maar het blijft meestal droog. We halen bijzonder hoge temperaturen, met maxima tot 37 graden in de Kempen, en een minimum temperatuur van 23 graden in het centrum. Er waait een matige wind uit het oosten.”

Zo zou het weerbericht voor 5 juli 2063 er kunnen uitzien.
KMI Zo zou het weerbericht voor 5 juli 2063 er kunnen uitzien.

“Voor alle duidelijkheid, op 5 juli 2063 verwachten we niet noodzakelijk een hittegolf”, meldt het weerinstituut. “Dit is louter een illustratie van hoe ons weer er in de toekomst zou kunnen uitzien. Wat we wel kunnen verwachten, is dat hittegolven en zeer hoge temperaturen zich in toekomst regelmatiger zullen voordoen.”

Bekijk ook:

Frankrijk, en andere delen van Europa kreunen onder de hitte. 
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christophe Milpas

  Ach, doen zoals in Nederland, gewoon cijfers manipuleren, en plots zijn er meer hittegolven. C02 is een taks middel. Invloed van vulkanen, zon is veel groter. Hoe komt het dat men schelpen vindt in de Kempen. Lag dat ook aan de mens

 • Marco Maerten

  Kirsten,het bewust blijven liegen..dat is blijkbaar uw manier om 'uw waarheid' te verkondigen. Wel,laten we eens een test doen:neem alle CO-2 uit de aardse atmosfeer en wat blijkt volgens ECHTE wetenschappers?De wereldt° daalt naar -18°c. Geen korrelatie..Kirsten? Graag antwoord a.u.b!

 • Kirsten Hershe

  IPCC en het verhaal is ten einde. Zo'n leugenachtig instituut waar de politiek aan vastgeketend heeft om geld uit de brave burger zijn zakken te stelen. En helaas hebben zij oogkleppen op en zijn stomdoof voor de echte waarheid. Er is geen korrelatie tussen opwarming en CO2 gevonden. Men wil geen opwarming, wat dan wel? Een flinke afkoeling zit eraan te komen. Hou u maar klaar. De zon is de hoofdreden van klimaatverandering. Niet jij. Niet CO2.

 • Marco Maerten

  Koen Leenknecht,neem eens de moeite om de klimaatsite van Frankdeboosere te raadplegen i.p.v het riedeltje van '76 af te draaien.Die zomer die naar 'uw gevoel' erger was,is nu al na 2003 en 2018 naar de 3de plaats geflikkerd.Om nog te zwijgen over dat het jaargemiddelde van 2018 anderhalve graad HOGER ligt dan dat van 1976. Over 2019 valt uiteraard nog niets te zeggen,nog 2 maand te gaan..

 • Mario Adams

  Dat is de natuurlijk evolutie van de planeet. De aarde heeft ijstijden gekend, en nu gaan we misschien naar een tropisch klimaat. Heeft niets met uitstoot te maken. Hoe zijn de ijstijden geëindigd? Door CO2 uitstoot? Denk het niet...