Vulkaanuitbarsting verrast skiërs in Japan

In een Japans ski-gebied, ten noordwesten van Tokio, is vanochtend vroeg de vulkaan Kusatsu-Shirane uitgebarsten.
AP In een Japans ski-gebied, ten noordwesten van Tokio, is vanochtend vroeg de vulkaan Kusatsu-Shirane uitgebarsten.
In een Japans ski-gebied ten noordwesten van Tokio, is vanochtend vroeg een vulkaan uitgebarsten. Door de uitbarsting van Mount Kusatsu-Shirane ontstonden lawines waar ten minste tien mensen onder bedolven werden. Er is ook veel schade door rondvliegende rotsen.

Op de beelden is goed te zien hoe de zwarte as is neergedaald op de besneeuwde bergtoppen. De Meteorologische Dienst van Japan waarschuwde ook voor rondvliegende rotsblokken die in een radius van twee kilometer kunnen neer komen.

De dienst verhoogde het dreigingsniveau waardoor iedereen die in de omgeving van de berg woont, geadviseerd wordt om binnen te blijven. Ouderen, kinderen en zieken worden geëvacueerd. Tien mensen raakten al bedolven onder een lawine.

Het dak van een gebouw van het ski-oord, waar zo'n tachtig mensen schuilden, raakte beschadigd door stenen die uit de vulkaan komen. Ook een van de kabelbaancabines werd geraakt. 

Japan

Berg Kusatsu-Shirane, met een hoogte van 2.160 meter, ligt dicht bij de prefecturen Gunma en Nagano en is een van de vijftig bergen in Japan met vulkanische activiteit. De bergen worden gecontroleerd door de Meteorologische Dienst van Japan.

Makoto Saito van het Japanse meteorologische instituut tijdens een persconferentie.
EPA Makoto Saito van het Japanse meteorologische instituut tijdens een persconferentie.
AP
AP1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Lieve Vandamme

    De natuur.....mooi, vooral onoverwinnelijk!! Overal ter wereld demonstreert ze haar onuitputtelijke , ook vernietigende kracht, steeds meer natuurrampen, de natuur wordt geteisterd, en reageert, is ook haar volste recht!!