Vorige maand werden ongewoon veel aardbevingen geregistreerd

April was een uitzonderlijk actieve maand op het gebied van zware aardbevingen. Dat blijkt uit een video die het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) publiek maakte.

Gewoonlijk worden er iedere maand gemiddeld een à twee middelmatige tot zware bevingen geregistreerd. Vorige maand lag dat aantal opvallend hoger. Liefst dertien bevingen met een kracht van 6.5 of hoger op de schaal van Richter schudden de aarde dooreen in april. Het PTWC spreekt van een record. Vijf van de dertien zware aardschokken waren bovendien zo krachtig dat het Centrum achteraf een tsunamiwaarschuwing uitvaardigde.

Op 1 april was het al prijs. Het noorden van Chili werd toen getroffen door een beving met een kracht van 8.2. Bij dat natuurgeweld kwamen zeker zes mensen om. In de weken die volgden werd het land opnieuw door elkaar geschud. Ook de Solomoneilanden, ten oosten van Nieuw-Guinea in de Stille Oceaan, kregen het zwaarder te verduren dan normaal. Op 12 april sloeg daar een beving toe met een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Een dag later werd de eilandengroep getroffen door een nieuwe schok met een kracht van 7.7. Op 19 april beefde de aarde wederom in de regio. De aardschokken eisten meerdere doden en vernielden honderden huizen op de eilanden.

Ook in Nicaragua, Mexico en Canada waren de bevingen in april heftiger dan normaal.

De video hierboven bundelt alle seismische activiteit vanaf begin dit jaar in een animatie. De piek in april is duidelijk zichtbaar op de plattegrond. Het filmpje besluit met een overzichtskaart met daarop alle aardbevingen in heel de wereld van de afgelopen vier maanden, oftewel sinds de start van het jaar.

Een verklaring voor de uitschieter van vorig maand, geeft het PTWC niet.