Vorige maand was wereldwijd warmste september sinds begin waarnemingen

AFP
September 2019 heeft een plaatsje in de geschiedenisboeken bemachtigd als wereldwijd warmste september sinds het begin van de waarnemingen. Dat meldt de Copernicus Climate Change Service (C3S) van de Europese Unie, die gegevens over het klimaat verzamelt.

De temperatuur lag 0,57 graden hoger dan gemiddeld tussen 1981 en 2010 en daarmee was de maand nog net iets warmer (0,02 graden) dan september 2016. Op de derde plaats staat september 2017, toen het gemiddeld 0,47 graden warmer was dan gemiddeld.

Europa

De grootste temperatuurstijgingen werden gemeten in Europa (vooral in het zuiden en het zuidoosten), het centrum en het oosten van de Verenigde Staten, Iran, Afghanistan, Mongolië, in het noorden van China en delen van het Noordpoolgebied.


Ook op het zuidelijk halfrond was de tendens te zien. Onder meer in delen van Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, het zuidwesten van Australië en het westen van Antarctica. (lees hieronder verder)

In Noorwegen en Zweden was het dan weer koeler dan normaal, net als in het zuidwesten van Rusland en delen van Antarctica.

September is niet de enige maand dit jaar die records brak. Ook juni was de warmste junimaand ooit waargenomen en juli was zelfs de warmste maand ooit.

Poolcirkel

Dit jaar kende recordtemperaturen aan de poolcirkel en afgelopen zomer werden er op heel wat plaatsen in Europa hoge temperaturen waargenomen die nooit eerder werden gezien.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Désiré,rekening houdende dat we normaal in een zeer lange koudere periode moesten zitten door de afwezigheid van zonneactiviteit,is de voortdurende t° stijging geen natuurlijke oorzaak.Overigens,kijk rond in de natuur en een thermometer is bij wijze overbodig om te zien hoe ingrijpend de klimaatgordel naar het noorden opschuift (40m per DAG!).

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  De metingen zijn pas betrouwbaar sinds 1915. We spreken dus over een periode van goed honderd jaar. Daarbij moeten we nog de kanttekening maken dat de waarnemingen uit die vroege periode "gehomogeniseerd" zijn zodat ze beter in lijn liggen met wat de hogepriesters van de Global Warming Religion ons willen doen geloven.

 • Marco Maerten

  Paul Van Oosterwijck,de 'normalen' gaan over het gemiddelde over de laatste 30 jaar,maar die liggen inderdaad al een 2 tal graden hoger tegenover de eerste 30 jaar van de waarnemingsreeks in Ukkel (midden 19de eeuw).Het maandgemiddelde juli was bv toen amper 16,2. De laatste 30 jaar was dit al 18,4°c.

 • Paul Van Oosterwijck

  Ik geloof in klimaatopwarming maar, telkens onze weerman een maandoverzicht geeft spreekt hij van een "normale maand". Is dat niet tegenstrijdig ?

 • Alec Verbruggen

  hopelijk in oktober ook nog wat mooie dagen, dan hoeft de gas niet aan. Voorlopig verwarmen we enkel s'avonds bij met de houtkachel. Gratis.