Voornamelijk droge en relatief warme kerstdag

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
We krijgen een zo goed als droge en relatief warme kerstdag. Enkel in het oosten kunnen er af en toe enkele buien vallen. Dat meldt het KMI.

Namiddag zijn er uitgebreide wolkenvelden waaruit vooral in de oostelijke landshelft nog af en toe buien kunnen vallen. In het westen blijft het grotendeels droog en verwacht het KMI enkele opklaringen. De maxima schommelen rond 5 graden op de Ardense hoogten en 8 of 9 graden in het westen. De wind waait meestal matig, aan zee aanvankelijk nog vrij krachtig, uit west tot noordwest. Op het einde van de dag neemt de wind in kracht af.

Vanavond en vannacht wordt het overal rustig en droog maar blijft het vaak bewolkt. Vooral in de oostelijke helft van het land is er kans op vorming van nevel of mist die ten zuiden van Samber en Maas kan aanvriezen. De minima schommelen rond -1 of -2 graden in de Hoge Venen en 5 of 6 graden in het noordwesten. De wind wordt zwak en krimpt van west naar zuidoost.

Op tweede kerstdag is het wisselend tot vaak zwaarbewolkt. In de loop van de namiddag trekt een zwakke regenzone het land binnen vanaf de kust. De maxima schommelen tussen 3 en 6 graden bij een zwakke tot meest matige wind uit zuidelijke richtingen. ‘s Nachts is het veelal bewolkt met eerst vaak droog weer. Later in de nacht bereikt een nieuwe storing het land vanaf de Franse grens en gaat het af en toe regenen. Minima tussen 2 graden in Hoog- België en 6 graden lokaal in Vlaanderen.

Vrijdag is het zwaarbewolkt en regenachtig. Het is vrij zacht met maxima van 4 graden in de Hoge Venen tot 11 graden in het westen van het land. 

Zaterdag is het veelal bewolkt met kans op lokaal wat motregen. Maxima van 3 graden in de Hoge Venen tot 9 à 10 graden in Vlaanderen. 

Zondag is het droog met hier en daar wat zon, vooral over het noordoosten van het land. Maxima tussen 2 en 9 graden.

Maandag verloopt vrij zonnig maar naar het einde van de namiddag toe wordt het bewolkt en kan er wat lichte regen of motregen vallen. Maxima van 4 tot 9 graden. 

Dinsdag is het vaak bewolkt met soms wat lichte regen. Het blijft zacht met maxima van 3 tot 6 graden in de Ardennen en 6 tot 11 graden elders. 

Ook woensdag is het vaak bewolkt met soms wat lichte regen bij maxima van 3 tot 11 graden. De zuidzuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht toe.

Langs de oostflank van een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Zuid-Europa naar de Britse Eilanden wordt onstabiele zeelucht van polaire oorsprong aangevoerd. Dat hogedrukgebied schuift geleidelijk over ons land en zorgt geleidelijk voor rustig en droog weer vanaf het westen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.