Voor het eerst warmer dan 20 graden op Zuidpool

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
Antarctica heeft in februari een recordtemperatuur van meer dan 20,75 °C graden geregistreerd. Daarmee is voor het eerst de grens van 20 graden overschreden.

Het record werd gemeten op 9 februari op Marambio, ook bekend als Seymour Island. “We hebben nog nooit zo’n hoge temperatuur gezien in Antarctica”, meldt de Braziliaanse onderzoeker Carlos Schaefer in een gesprek op Whatsapp met AFP.

Op 6 februari werd al een recordtemperatuur van 18,3 graden geregistreerd op de Argentijns Antarctica. Het vorige record van 17,5 °C dateerde van 24 maart 2015, volgens de Argentijnse Nationale Meteorologische Dienst. 

Geen teken klimaatverandering

De wetenschapper benadrukte echter dat deze gegevens “niet mogen gezien worden als een teken van klimaatverandering”. “Het is gewoon een teken dat er iets anders gebeurt in deze regio”, zei hij. Seymour Island, dat een Argentijnse wetenschappelijke basis herbergt, is een van de eilanden gelegen voor het Antarctische schiereiland.

We hebben nog nooit zo'n hoge temperatuur gezien in Antarctica

Carlos Schaefer

De wetenschapper, die gespecialiseerd is in de studie van permafrost, zei dat de gegevens naar boven kwamen als onderdeel van een twintigjarig onderzoeksproject dat de impact van klimaatverandering op permanent bevroren bodems bestudeert. “We kunnen dit niet gebruiken om in de toekomst op klimaatverandering te anticiperen. Het is een gegeven op een specifiek moment”, benadrukte hij.

De Wereld Meteorologische Organisatie moet de metingen nog officieel bevestigen, maar ze passen in een bredere trend op het schiereiland en de nabijgelegen eilanden. Daar werd het sinds 1850 bijna 3 graden warmer, een van de snelste temperatuurstijgingen op aarde.

Na een record-decennium, dat eindigde met 2019 dat het op een na warmste ooit was, begint 2020 met dezelfde trend. Januari 2020 was de heetste januari ooit op de planeet volgens de Europese dienst Copernicus over klimaatverandering, alsook volgens het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Vandamme

  Een dagopname... Waar meten ze dit dan? Als je de kaarten (door wetenschappers) bekijkt kom je niet aan die t°. Vandaag -26 De hoogste gemiddelde temperatuur in Antarctica is -28°C in januari en de laagste is -53°C in juni. Een dagopname wordt dus als de heersende t° weergegeven? Zet bij deze informatie het totaalplaatje aub.

 • marc Deglin

  die locatie ligt zelfs niet in de zuidpoolcikel , het is een schiereiland dat vasthangt aan het continent antartica. chili hangt ook aan het continent amerika , maar ligt ver van mexico of groenland.

 • Kelly Verlinden

  Stop toch met zeveren allemaal hieronder. Als jullie het echt beter zouden weten dan echte wetenschappers dan zouden jullie niet hier commentaar leveren maar aan een onderzoek meewerken in plaats van fabels te verkondigen op het internet. De mens draagt bij aan een sterke versnelling en uitstoot. Neem eens verantwoordelijkheid op in plaats van excuses te zoeken.

 • Filip Desmedt

  Sinds ooit ? Sinds de metingen er zijn , dat wel , maar ooit , vergeet het maar . Miljoenen jaren geleden , in de dino's periode was het véél warmer als nu !! We zijn aan het einde van de ijstijd en gaan terug naar een warmer klimaat , de opwarming is een natuurverschijnsel waar je NIKS kan aan doen !! Al de poeha is gewoon om er geld uit te halen , waar de politici dus meesters in zijn !!

 • Jens Vranckx

  niet verwonderlijk, als de Noordpool opschuift, dat de Zuidpool uiteindelijk ook opschuift en die plek warmer wordt. Je kan het ook zien aan de seizoenen bij ons.