VN bevestigen: 2014 was warmste jaar ooit

THINKSTOCK
Vorig jaar was het warmste jaar "ooit" (bedoeld wordt: sinds de temperaturen worden gemeten) op aarde. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de gespecialiseerde organisatie van de VN, vandaag bekendgemaakt. De trend van een stijgende temperatuur wordt daarmee voortgezet.

Eerder was dat ook al gebleken uit onafhankelijke registraties van de ruimtevaartorganisatie NASA en de Amerikaanse weerdienst NOAA. De gemiddelde temperatuur van de lucht afgelopen jaar over het hele aardoppervlak ligt 0,57 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van 14 graden van de referentieperiode 1961-1990. Dat is meer dan in 2010, toen het 0,55 graden meer was, en 2005 (0,54 graden).

Broeikasgassen
"14 van de 15 warmste jaren vallen in deze eeuw", aldus WMO-secretaris-generaal Michel Jarraud. "We verwachten dat de opwarming van de aarde verder blijft duren, want de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer blijft stijgen." De secretaris-generaal voegde er wel aan toe dat de internationale tendens tot opwarming belangrijker is dan de lijstjes van warmste jaren.

"Meer dan ooit is het noodzakelijk om te beschikken over betrouwbare meteorologische diensten om de veerkracht van de bevolking te versterken en landen te helpen zich aan te passen aan een klimaat dat snel evolueert en dat, in vele regio's, minder gunstig wordt", aldus nog Jarraud.

Klimaatverandering
De WMO publiceert zijn analyse in de aanloop naar de jaarlijkse onderhandelingen over de klimaatverandering, die van 9 tot 14 februari plaatsvinden in Genève. Die gesprekken moeten de partijen die in december in Parijs zullen onderhandelen over de klimaatverandering aansporen om tot een finaal akkoord te komen.