Vlaamse in Australië over zware storm: "Afwachten en hopen dat het meevalt"

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

In Australië heeft cycloon Marcia vanochtend de dunbevolkte oostkust van het land bereikt. Aanvankelijk werd de cycloon onder de zwaarste categorie 5 geklasseerd, maar eens boven land is de cycloon in kracht gedaald tot categorie 1 tot 2. De Vlaamse Dorien Lambreghts uit Malle woont en werkt momenteel in Karana Downs, op ongeveer 200 kilometer van waar de cycloon aan land kwam.

"Er is de voorbije dagen al heel veel regen gevallen, maar over enkele uren verwachten we ook hevige rukwinden tot 150 km/uur", getuigde ze aan VTM NIEUWS. "Waar de cycloon al gepasseerd is, zijn bomen ontworteld en huizen vernield. We bereiden ons hier zo goed mogelijk voor, maar nu is het vooral afwachten en hopen dat het meevalt. Vanavond mag niemand meer op straat komen, het openbaar vervoer werkt niet meer en het openbaar leven is stilgevallen."

We bereiden ons hier zo goed mogelijk voor, maar nu is het vooral afwachten en hopen dat het meevalt

Dorien Lambreghts

Twee vissers vermist

De weerdienst van de staat Queensland, waar de cycloon aan land is gekomen, waarschuwt voor hevige regenbuien, overstromingen , woeste golven en rukwinden tot 150 kilometer per uur. Volgens de politie van Queensland, die vreest voor zware schade, zouden er inmiddels al twee vissers worden vermist. Aan de inwoners wordt gevraagd om binnen te blijven of zich naar een evacuatiecentrum te begeven.

Alle ziekenhuizen in de regio hebben inmiddels hun noodplan geactiveerd en de hulpdiensten houden zich massaal paraat.