Verenigde Arabische Emiraten willen berg bouwen om het te laten regenen

De skyline van Dubai
Getty Images for XCAT De skyline van Dubai
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gaan geen enkele ambitie uit de weg op het vlak van megalomane projecten. Denken we maar aan de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld in Dubai. Maar zelfs naar de normen van dit land is het bouwen van een berg een gewaagde onderneming, al zal de constructie wel een goed doel dienen: regen brengen.

In de VAE regent het slechts een handvol dagen per jaar. Tijdens de zomer wanneer er een verzengende hitte heerst, valt er zelfs geen druppel. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag is dan ook verwaarloosbaar waardoor er continu watertekorten dreigen. Het land zoekt een uitweg en de bouw van een berg klinkt dan aanlokkelijk. De VAE hebben wel bergen in het uiterste noorden van het land maar daar woont betrekkelijk weinig volk.

Volgens de website Arabian Business gaat de golfstaat momenteel na met de hulp van Amerikaanse experten hoe een centraler gelegen kunstmatige berg de regenval in het land kan maximaliseren. "We bekijken de effecten die een bepaald type berg kan hebben op het weer", verduidelijkt onderzoeker Roelof Bruintjes die verbonden is aan het Amerikaanse 'National Center for Atmospheric Research' (NCAR). "Deze zomer hebben we een rapport klaar over de eerste fase."

Bergen zijn belangrijk voor regenval. Vochtige lucht stijgt op tegen de helling van een berg. Maar als de lucht stijgt, koelt ie af. De waterdamp condenseert dan, vormt wolken, en het gaat regenen. Hoe hoger de berg, hoe meer kans op neerslag. Dit betekent dat regenval voornamelijk voorkomt langs de zijde van de berg waar de wind op staat, terwijl de andere kant droger is.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben al 350.000 euro in het idee geïnvesteerd. Roelof Bruintjes van NCAR geeft evenwel toe dat de totale kostprijs van het project zelfs voor deze rijke golfstaat te hoog gegrepen kan zijn. "Een berg bouwen is nu eenmaal ingewikkeld", besluit hij.

AP
Getty Images for XCAT
REUTERS
Getty Images for XCAT