Venetië staat droog: super-blauwe-bloedmaan én weinig regen veranderen romantische kanalen in modderpoel

AFP
De kanalen van Venetië liggen er rustig bij dezer dagen. Als gevolg van de super-blauwe-bloedmaan én een gebrek aan regen staan heel wat kanalen zo goed als volledig droog.

Uitzonderlijk droog weer in combinatie met extreme laagtij door de super-blauwe-bloedmaan die woensdag aan de hemel stond, hebben ervoor gezorgd dat er in heel wat waterstraatje vooral modder ligt. Het waterniveau is meer dan 60 cm gedaald.

Sommige kanaaltjes zijn nog toegankelijk met gondels, maar andere zijn afgesloten voor verkeer. Het waterniveau van het beroemde Canal Grande is ook met een goeie halve meter gedaald, maar wel nog toegankelijk voor de gondels en waterbussen.

AFP

Hoewel Venetië vaker last heeft van overstromingen dan een gebrek aan water, is het niet de eerste keer dat het water zo laag staat. In 2016 daalde het peil met 66 cm, in 2008 was dat zelfs met 90 cm. Vanaf volgende week wordt er opnieuw regen voorspeld in Venetië en zullen de kanalen zich opnieuw vullen met water én gondels. 

Wateroverlast

De super-blauwe-bloedmaan van woensdag was een uitzonderlijk fenomeen. Het is een combinatie van een blauwe maan (wanneer we twee keer een volle maan in één kalendermaand krijgen, red.) en een maansverduistering op het moment dat de maan het dichtst bij de aarde staat. De speciale maan bracht extreem laagtij aan de ene kant van de wereld en overstromingen aan de andere kant. Zo kregen onder andere verschillende eilanden in de Straat Torres, tussen Australië en Papoea-Nieuw-Guinea, te maken met wateroverlast. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philip Maes

  Wat een pertinente wetenschappelijke onzin staat er toch in dit artikel, dat kennelijk zomaar werd gekopieerd (ik heb dezelfde onzin in De Telegraaf gelezen). Vollgens de journalist zou de maan aan de ene kant van de wereld tot overstromingen hebben geleid, en aan de andere kant (in Italie dus) tot extra lage waterstanden. Dus weet de journalist niet dat een getijdegolf gelijktijdig optreedt aan beide kanten van de aarde ? Het is triestig gesteld met de elementaire kennis.

 • Mathieu Vandeputte

  Ik vind het wel speciaal dat deze gebeurtenis plaatsvindt in de winter. Ik verwacht zo'n gebeurtenis toch eerder in de zomer. Het is misschien ook wel beter dat het gebeurt in de winter ,want in de zomer is er meer toerisme. Wat ze zeggen over super-blauwe-bloedmaan vind ik toch wel mooi dat dit deze gebeurtenis kan veroorzaken.

 • mike vanginderen

  Met deze blijven die lastige toeristen misschien weg.Waren de autochtone bevolking het niet beu?

 • Jo Witters

  Zullen ze daar nu nog klagen over teveel toeristen? Meer toeristen = meer WC’s doorspoelen = meer water in de kanalen.

 • Ludo Van Nuffelen

  Venetië is een eiland inde Adriatische zee...als de kanalen droog staan heeft dat alles te maken met het zeeniveau en NIET met de regen...tot daar de stijging van het zeeniveau...