Vandaag voor eerste keer ooit code rood voor hitte: “Breng jezelf en anderen in veiligheid”

Klaas De Scheirder
Met temperaturen die de komende dagen naar 39 graden klimmen, kondigde het KMI om middernacht code rood voor de hitte af. Het is de allereerste keer dat die code wordt uitgeroepen in ons land. Maar wat betekent dat nu precies? 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanaf middernacht tot zaterdag middernacht geldt code rood voor hitte in bijna heel het land. Enkel aan de kust blijft code oranje voorlopig gelden. Dat staat te lezen op de website van het KMI en wordt bevestigd door David Dehenauw, VTM-weerman en het hoofd van het departement voorspellingen van het KMI. 

Code rood kan worden uitgeroepen wanneer de gemiddelde minimumtemperatuur boven de 20 graden en de gemiddelde maximumtemperatuur drie dagen op rij boven de 32 graden komt te liggen. 

“Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden”,  klinkt het op de website van het KMI. “Onderneem actie om jezelf, anderen en indien mogelijk jouw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.” 

De website Warmedagen.be geeft als extra tips nog mee om een lauwe douche of een voetbad ter verfrissing te nemen. Zorg ook voor luchtig beddengoed en ververs regelmatig de lakens. Een hoofddeksel en een zonnebril zijn ook altijd aan te raden. Zet je ramen tot slot open zodra het buiten afgekoeld is. 

RV

In de auto

Touring raadt bestuurders aan drinken mee te nemen voor onderweg. “Ieder jaar stellen we vast dat vele pechvogels niets te drinken hebben in de wagen. Terwijl het met deze temperaturen absoluut noodzakelijk is om niet alleen de wagen te koelen, maar ook het lichaam”, aldus Touring. Dehydratatie begint namelijk al na 10 minuten en heeft een negatief effect op de alertheid en het reactievermogen van een bestuurder.

Bij het starten wordt aangeraden om niet meteen de airco op te zetten, maar eerst de cabine af te koelen door een aantal minuten met de vensters open te rijden. En als men de airco opzet dan liefst niet lager dan 24 graden, anders wordt het verschil tussen buiten en binnen veel te groot en neemt de airco alle energie weg van de batterij.

Geen alarmfase

De zogenaamde alarmfase van het warmteactieplan wordt niet afgekondigd, volgens het Agentschap Zorg & Gezondheid. In die crisisfase kunnen extra maatregelen genomen worden bovenop maatregelen die al tijdens de waarschuwingsfase werden genomen. “Het meest voor de hand liggende is dat de civiele bescherming wordt ingezet. Zij kunnen dan bijvoorbeeld water geven bij files of voor verkoeling zorgen op events”, reageert Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Na een bijeenkomst van de zogenaamde ‘risk assessment group’, waarin de verschillende overheden, het KMI, Ircel en Sciensano vertegenwoordigd zijn, werd besloten om de alarmfase voorlopig niet af te kondigen. “De weersvoorspellingen geven momenteel aan dat de hitteperiode van korte duur zal zijn, waardoor een alarmfase niet nodig lijkt”, zegt Moonen .

Het wordt puffen en zweten, dus blijf maar best niet te lang in de zon liggen.
Photo News Het wordt puffen en zweten, dus blijf maar best niet te lang in de zon liggen.

Weerbericht

Vandaag blijft het zonnig. Het wordt nog warmer met maxima van 32 of 33 graden aan de kust en op de Ardense hoogten tot plaatselijk 37 of 38 graden in de andere streken. De minima zijn eveneens hoog en dalen in de meeste streken niet onder de 20 graden. Mogelijk wordt het over het westen van het land in de loop van de namiddag of de avond tijdelijk wat koeler wanneer de wind daar naar west-noordwest draait. Elders staat een meestal zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidoost. Aan de kust en in het westen van het land wordt de wind in de loop van de namiddag matig uit west tot zuidwest.

Morgen verwachten we ook zonnig weer. Het wordt waarschijnlijk de warmste dag van de periode met maxima lokaal tot 38 of 39 graden.

Vrijdag blijft nog onzeker. We verwachten wat meer wolken, maar er blijven nog brede opklaringen. Het wordt instabieler met kans op enkele plaatselijke onweersbuien op het einde van de dag. 

Het laatste weernieuws, weetjes en praktische tips en adviezen gebundeld op een plek. Lees alles in dit dossier.

Survivalgids voor tropische warmte: goed slapen? Eerst warm douchen

Hoe goed werken ventilatoren nu echt om af te koelen?

SOS zonnebescherming: zo kom je veilig in de zon op elke leeftijd
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.