Vanaf morgen al zon wat de klok slaat, in het weekend halen we 23 graden

Dit weekend wordt het ideaal terrasjesweer.
Foto Vertommen Dit weekend wordt het ideaal terrasjesweer.
Het is deze ochtend op de meeste plaatsen nog betrokken. In het oosten kan wat lichte regen of motregen vallen. In de loop van de namiddag verschijnen er geleidelijk enkele opklaringen, maar het blijft toch overwegend zwaarbewolkt. Plaatselijk kunnen er enkele buitjes vallen. De maxima liggen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 15 à 16 graden in het noorden. Vanaf morgen is het al zon wat de klok slaat. De temperaturen stijgen tot 20 graden, daarna wordt het nog warmer. “Wie paaseitjes wil rapen, kan er best vroeg aan beginnen. Anders smelten ze in de zon”, aldus weerdienst NoodweerBenelux.

In april zijn bijna alle weertypes mogelijk. Dat komt omdat het in het noorden van Europa nog steeds koud is, terwijl het zuiden van Europa steeds meer opwarmt. Die contrasten zorgen ervoor dat de temperatuur van de aangevoerde lucht op korte tijd sterk kan variëren. Daarnaast wint de zon steeds meer aan kracht maar is het water van de Noordzee nog relatief koud. Ook dat contrast draagt mee aan de sterk wisselende temperaturen in april.

“Vorig weekend zorgde een strakke noordoostenwind nog voor de aanvoer van ijskoude lucht uit Scandinavië. In de winter zou dat diepvriestemperaturen opleveren, in april winterse buien in Vlaanderen en sneeuwbuien in de Ardennen”, aldus Lander Van Tricht.

Afgelopen weekend viel er in de Ardennen (Vielsalm) nog sneeuw.
Jill Debecker Afgelopen weekend viel er in de Ardennen (Vielsalm) nog sneeuw.

Vandaag blijft het nog bewolkt. Een zwakke storing golft namelijk over ons land en zorgt voor veel lage wolkenvelden. Hier en daar kan er ook wat regen vallen, maar veel zal dat niet voorstellen. Tegen de avond wordt de aangevoerde lucht droger en trekt de regenzone weg, waardoor de zon zich vaker zal laten zien. De temperaturen schommelen rond 15 à 16 graden.

Wetteronline

Morgen en de dagen daarna zorgt een hogedrukgebied ten noorden van ons land voor de aanvoer van droge en zachte lucht uit het oosten. De zon krijgt alle ruimte, waardoor de temperaturen oplopen tot 20 graden. “Vanaf vrijdag wordt het nog wat zachter, met maxima rond 22 à 23 graden. De wind waait matig uit het oosten, waardoor het ook aan zee vrij zacht zal worden. “Met Pasen verwachten we een zonovergoten dag met temperaturen tot 23 graden”, aldus NoodweerBenelux.

Vanaf donderdag is het al zon wat de klok slaat met temperaturen tot 20 graden en meer. Zaterdag zou voorlopig de zachtste dag worden, met in de Kempen tot 23 graden.
Wetteronline Vanaf donderdag is het al zon wat de klok slaat met temperaturen tot 20 graden en meer. Zaterdag zou voorlopig de zachtste dag worden, met in de Kempen tot 23 graden.

De combinatie van droog weer, zachte temperaturen en de matige wind zal de natuur verder doen opdrogen. April lijkt net als vorig jaar een erg droge maand te worden. De ontluikende natuur zal komende dagen volop profiteren van de zon, waardoor de hoeveelheid pollen sterk de hoogte zal ingaan. Hooikoortspatiënten lijken vooral op vrijdag en zaterdag rekening te moeten houden met een allergische reactie.

Hooikoortspatiënten lijken vooral op vrijdag en zaterdag rekening te moeten houden met een allergische reactie.
Hooikoortsradar.be Hooikoortspatiënten lijken vooral op vrijdag en zaterdag rekening te moeten houden met een allergische reactie.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  Ik vrees het ergste deze zomer! Als alledaagse wandelaar kan ik met zekerheid al zeggen dat de boerenvelden er nu al redelijk uitgedroogd bijliggen. Alle weerberichten voorspellen geen regen tot het einde van de maand en dan komt de maand mei met meestal onweersbuien zoals verleden jaar waar het op vele plaatsen droog bleef en op andere plaatsen men modder overstromingen had.

 • Lien Merens

  Ze zijn de dagjestoeristen naar de zee aan 't lokken. Iedere hoogdag/ lang weekend 't zelfde: mooi weer aan zee en tussen kerstmis, nieuwjaar en krokusvakantie sneeuw in de ardennen

 • Freddy Madou

  Ze kunnen het weerbericht nog geen uur vooruit voorspellen, eerst zien en dan geloven zei Bredero.

 • Lennert Van Betten

  't Is april, hoe kan iemand dit toejuichen. Is het in mei-oktober niet warm genoeg?