Tsunami, maar vanuit de lucht: storm dumpt tonnen water in Alpenmeer

Screenshot Youtube
Een tsunami, maar dan vanuit de lucht. Zo omschrijft bergbeklimmer Peter Maier (27) het opmerkelijke weerfenomeen dat hij kon vastleggen aan de Millstätter See in Oostenrijk. Het gaat om een zogenaamde downburst of microburst.

Bij een downburst of microburst is er een zeer lokale, plotselinge verandering in de wind, waarbij de lucht plots heel fel versnelt op weg naar het aardoppervlak. In dit geval lijkt het wel alsof iemand plots een emmer water in het bergmeer giet. Dat heeft een lengte van 12 kilometer en is tot 1,5 kilometer breed, en ligt op een hoogte van ongeveer 600 meter. "Een lucky shot", zegt de fervente bergbeklimmer die toch altijd verschillende camera's bij zich heeft om de wonderen der natuur vast te leggen. "Zo'n beelden, dat kan je niet plannen." Op Facebook werd de timelapse al 1,6 miljoen keer bekeken.

Het weerfenomeen zelf is overigens een van de grote gevaren voor de luchtvaart. De meeste vliegtuigen zijn wel uitgerust met veiligheidssystemen om piloten te waarschuwen voor windschering.
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jos Temmerman

  Dat zijn marsmannetjes die hun wc doortrekken van hun vliegende schotel.

 • Mark De Vos

  Een tsunami in de lucht. Wie verzint die dingen toch? Nu moeten ze alle websites en woordenboeken aanpassen want daarin wordt een tsunami beschreven als een grote golf.

 • Jeffrey Deekers

  Mooi vanop een afstand maar daar wil je niet inzitten, zijn al een aantal vliegtuigen net na opstijgen of voor landen tegen de grond door gesmakt met alle gevolgen nadien...

 • Ivan Gabriels

  Euh.....ik zoek daar volgend jaar op vakansie tegaan....

 • Balaji Jamal

  Heb ik al vaker meegemaakt. Bijna dagelijks hier in België. Alleen niet zo fel :p