Tropische storm op Stille Oceaan groeit razendsnel uit tot supertyfoon

Manghkut. "Enkele eilanden in de Stille Oceaan zullen zich moeten voorbereiden op zware regenval, hoge golven en extreem harde wind", aldus Dexy Roelvink van de weerdienst NoodweerBenelux.
UW/SSEC/CIMSS Manghkut. "Enkele eilanden in de Stille Oceaan zullen zich moeten voorbereiden op zware regenval, hoge golven en extreem harde wind", aldus Dexy Roelvink van de weerdienst NoodweerBenelux.
De afgelopen 24 uur is er in het midden van de Stille Oceaan een tropisch lagedrukgebied ontstaan. Het onweersysteem met de naam Mangkhut is razendsnel in kracht toegenomen. En de komende dagen wordt het lagedrukgebied alsmaar sterker. Een supertyfoon dreigt.

Vandaag werd Mangkhut voor het eerst geclassificeerd als een tropische storm, maar het systeem wordt sterker en sterker. "Begin volgende week bereikt Mangkhut zelfs categorie 4. Mocht dit uitkomen, dan is er sprake van een supertyfoon",  aldus Dexy Roelvink van weerdienst NoodweerBenelux.

Het Aziatische/Oceanische deel van de Stille Oceaan staat erom bekend een kraamkamer te zijn voor de zwaarste tyfoons op Aarde. Dat komt doordat het zeewater er het warmst is van alle oceanen op onze planeet. De oppervlaktetemperaturen liggen gedurende een groot deel van het jaar rond of zelfs boven de 30°C. Uit deze oceaanwarmte putten lagedrukgebieden enorm veel energie. Daardoor blijven ze maar in kracht toenemen.

Morgen al orkaanstatus bereikt

"Wat het meest opvalt aan tyfoon Mangkhut, is de enorme snelheid waarmee het systeem de komende dagen aan sterkte wint", aldus Roelvink. "Op dit moment is het nog maar net een tropische storm, maar zondagochtend is er al sprake van een tyfoon van de eerste categorie. Maandagavond bereikt Mangkhut de vierde categorie, met windsnelheden tot bijna 250 km/h. Een dergelijke overgang, binnen anderhalve dag van categorie 1 naar 4, is zeldzaam."

De trekrichting van Mangkhut.
CIMSS De trekrichting van Mangkhut.

Guam in de vuurlinie

Volgens de huidige berekeningen komt Mangkhut dinsdag rond 0:00 uur West-Europese tijd (8:00 uur lokale tijd) aan bij Guam. Dat is een klein eiland ongeveer 2.500 kilometer ten zuiden van Japan. De tyfoon heeft tegen die tijd al categorie 4 bereikt. Waarschijnlijk zullen de gevolgen voor het eiland enorm zijn. "Er worden metershoge golven, extreme regenval en verwoestende wind verwacht. Mogelijk zet Mangkhut in de dagen daarna koers richting Zuidoost-Azië", zegt Roelvink.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rayan El Arami

    Niet alle orkanen gaan altijd van oost naar west Van Roy Jozef. Er zijn er ook die van west naar oost gaan. Alles hangt af van de regio waarin ze zich bevinden. De wind in de hoge luchtlagen drijft hen in een bepaalde richting en die verschild van regio tot regio. Je moet je daarbij een -ik dacht- vijftal gordels met elk hun eigen windrichting rond de aarde indenken. Om het zo simpel mogelijk uit te leggen.

  • Jan De Korte

    Omdat de aarde draait richting oosten.

  • van roy jozef

    waarom gaan die orkanen altijd van oost naar west ? en nooit andersom?