Tot drie meter sneeuwval verwacht in Zwitserland en Italië

AFP
Een aantal wintersportgebieden blijft de komende dagen last houden van heftig winterweer. In het noordwesten van Italië en zuiden van Zwitserland wordt tot en met dinsdag twee tot drie meter sneeuwval verwacht, meldt Weerplaza.

De lokale weerdienst in de Alpenlanden heeft zelfs code oranje aangekondigd voor de komende 48 uur. Dat houdt in dat dorpen ingesneeuwd kunnen raken en in lager gelegen gebieden kunnen rivieren overstromen omdat ze de grote hoeveelheid neerslag niet aankunnen.

De afgelopen dagen leidde hevige sneeuwval in Frankrijk al tot grote problemen. Pistes bleven dicht, wegen werden gesloten en toeristen werd in sommige gebieden zelfs afgeraden om hun accommodaties te verlaten. In de Franse Alpen geldt dan ook nog altijd code oranje vanwege lawinegevaar.

Middellandse Zee

Vanwege de zuidelijke wind wordt er vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee naar de Alpen gestuwd, meldt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza. ,,Die lucht botst tegen de bergen en wordt gedwongen om omhoog te gaan. Bij dat proces ontstaat continu neerslag en doordat de lucht zeer vochtig is, gaat het deze keer om zware neerslag.''

Daarbij kan tot wel drie meter sneeuw vallen en tot 30 centimeter aan regenwater. Severin verwacht dat de hoeveelheid neerslag rond dinsdagmiddag en –avond een stuk minder wordt. ,,Dan kunnen we de balans opmaken. Ik vrees dat de zware regen- en sneeuwval op sommige plaatsen voor grote overlast gaat zorgen.''

In de overige skigebieden worden minder problemen verwacht.  In Vorarlberg, Beieren, Salzburgerland en het noorden van Tirol is zelfs sprake van uitstekend wintersportweer.

AFP
AFP13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Patrick,het klopt wat u zegt,maar zelfs een geheel inactieve zon zal de opwarming gewoon wat afremmen,wat een laatste kans creert om toch maatregelen te treffen tegen dat de zon terug zeer actief wordt..langetermijnhandelen heet dat.

 • mich lee

  Sydney is ook geen argument. In 1939 was het er al eens warmer. Het weer is een momentopname, het klimaat is een lange termijn gebeuren. En of de mens er de oorzaak van is, de zon of nog iets anders, het klimaat is aan het veranderen. En ja, het is ooit warmer geweest, zonder permafrost en meerjarig ijs waar ok ter wereld, en ook veel kouder waarbij de poolkappen bijna de evenaar bereikten, maar de laatste decennia is er een serieuze kjlimaatwijziging.

 • Patrick Vandamme

  Rond 2030 gaan we naar een ijstijd van zeker enkele tientallen jaren ingevolge mindere uitbarstingen van de zon ! Dit werd wetenschappelijk bewezen, ook door NASA. Waarom wordt hier geen aandacht aan besteed ? Tja eerst nog wat taksen betalen........

 • Joeri Haelen

  Opwarming vd aarde, dat is idd zo, kunnen we niet ontkennen. Maar wss past de wereld zich aan zoals ze al jaaaaren aant doen is.

 • Matt Casters

  Als je het weer als een motor beschouwt dan zorgt global warming voor meer energie, warmte, voor die motor. En dan krijg je meer extreem weer in het opwarmende klimaat: meer sneeuw, lagere dal temperaturen, hogere pieken, langere periodes van regen en droogte... maar in het algemeen dus gemiddeld een warmer klimaat. Tot nu toe blijven al die voorspellingen toch kloppen jaar na jaar ook al kennen de meeste mensen het verschil nog altijd niet tussen weer en klimaat.