Tot 5 centimeter sneeuw verwacht, code geel tot morgenvroeg van kracht: “KMI waarschuwt voor gladheid”

Sneeuw in Ledegem (archieffoto).
Henk Deleu Sneeuw in Ledegem (archieffoto).
We krijgen vandaag te maken met een echte winterprik. De gespecialiseerde weerdienst NoodweerBenelux verwacht een winterse neerslagzone die van west naar oost over ons land trekt. Het KMI voorspelt 2 tot 5 centimeter sneeuw in het hele land en waarschuwt voor gladheid. Vanaf 6 uur vanochtend is code geel van kracht.

Vandaag trekt een sneeuwzone van west naar oost over het land. De sneeuwzone zal trager zijn dan voorspeld, maar kan elk moment langs de kust Vlaanderen binnenkomen. 

De kust en de provincie West-Vlaanderen maken het eerst kennis met de winterse storing, nadien volgen Oost-Vlaanderen (vanaf 8 uur), Antwerpen en Vlaams-Brabant, en in de namiddag tot slot Limburg en Brussel. In Wallonië komen Henegouwen (vanaf 8 uur) en Waals-Brabant het eerst aan de beurt. Het KMI verwacht 2 tot 5 centimeter sneeuw in zes uur tijd in het hele land. 

De maxima schommelen overdag tussen +1 en +4 graden in Laag- en Midden-België, en tussen 0 en -3 graden in de Ardennen. 

Na de storing wordt het droger met enkele opklaringen. Aan de kust blijft een winterse bui mogelijk. De maxima liggen tussen rond +3 à +4 graden in het westen, rond 1 à 2 graden in het centrum en rond -1 à -2 graden in de Ardennen. De wind waait eerst matig uit zuid tot zuidwest en zwakt in de loop van de namiddag af.

Gladde wegen

De strooidiensten hebben preventief 800 ton zout gestrooid op de weg. Het KMI waarschuwt voor gladheid en activeert van 5 uur ‘s ochtends tot woensdagochtend rond 6 uur code geel. Dat betekent dat het gevaarlijk glad kan worden op de weg, waakzaamheid is dus geboden.

Het KMI waarschuwt tot morgenvroeg met code geel.
RV Het KMI waarschuwt tot morgenvroeg met code geel.

Mobiliteitsorganisatie VAB raadt automobilisten aan om niet-dringende verplaatsingen uit te stellen. Het Agentschap Wegen en Verkeer zet extra strooiploegen in en als het nodig is ook sneeuwruimers. Bij de NMBS staat men klaar de sporen ijsvrij te maken. 

Wie de sneeuwval wil opvolgen, kan terecht op deze handige sneeuwradar.

Waarschuwingskaart winterse neerslag op dinsdag 22 januari 2019 -
NoodweerBenelux Waarschuwingskaart winterse neerslag op dinsdag 22 januari 2019 -

Kustregio blijft gevoelig voor winterse buien

Vanavond vallen er nog winterse buien die plaatselijk nog kunnen zorgen voor enkele centimeters verse sneeuw. Het gevaar voor gladheid blijft ook aanwezig in de nacht van dinsdag op woensdag. Aan de Belgische kust kan er lokaal opnieuw een tijdelijk sneeuwdek ontstaan met gladheid tot gevolg.

Ook gaat het opnieuw overal vriezen met minima van -1 tot -8 graden en het is dan overal uitkijken voor vorming van ijsplekken.

Woensdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele winterse buitjes. In de Ardennen blijft het zwaarbewolkt en kan er wat sneeuw vallen. Een donderslag is daarbij niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen -2 graden op de Hoge Venen en +3 in Vlaanderen. De wind is zwak tot matig uit oost tot noordoost.

Sneeuwbuien tijdens de nacht van dinsdag op woensdag -
Wetteronline.de Sneeuwbuien tijdens de nacht van dinsdag op woensdag -

Ook donderdag en vrijdag blijft het wisselvallig, maar de kans op neerslag neemt verder af. Donderdag kan nog een winters buitje vallen in het westen van het land maar op de meeste plaatsen blijft het droog met opklaringen. De maxima schommelen tussen -2 graden in de Ardennen en +4 aan de kust.

Zaterdag wordt het zachter met wat lichte neerslag vanaf de kust, onder de vorm van regen of smeltende sneeuw in het centrum en van sneeuw in de Ardennen. De maxima schommelen tussen -­1 en +5 graden.

Zondag krijgen we regen op vele plaatsen, maar nog sneeuw op de Ardense hoogten, met maxima tussen 0 graden in de Ardennen en +4 graden in het centrum.

Naast ellende op de weg zorgt die sneeuw natuurlijk ook altijd voor mooie plaatjes. Heb je zelf mooie sneeuwfoto’s? Mail ze ons dan door via foto@hln.be. Voor uw mooiste sneeuwvideo’s kan je dan weer terecht bij video@hln.be.

Bekijk ook:
111 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rony Schouteere

  Kvraag me af hoe het morgen zal vergaan met de ekektrische autos die niet starten als ze buiten staan. Een goede oplossing voor de files. Maar dan sta je daar maar als de pineut.......

 • ETIENNE BOECKX

  Als het zo blijft vriezen ! Heeft België nog strooizout want hier zijn ze wel gevoelig aan !

 • Carl Parker

  800 ton zout en sneeuwruimers voor 2 cm sneeuw, even berekenen voor Scandinavië...

 • Werner Meert

  chaos bij de treinen door 4 vlokken sneeuw ............. dit kan alleen in Belgie !!!!!!

 • Angelique De brouwer

  leuk, maar hier nog geen vlokje sneeuw gezien.